Száz dollárnak is ötven a fele

A topmenedzserek teljes javadalmazását a felére, ezen belül az alapfizetéseket 90 százalékkal csökkenti a legtöbb állami segítséget igénybe vett amerikai nagyvállalatoknál a washingtoni „fizetési cár".

Kenneth Feinberg, miniszteri biztos két hónap mérlegelés után hozta meg döntését, amely két országos nagybank, a Bank of America (BofA) és a Citibank, az AIG óriásbiztosító, a csődvédelmet is megjárt General Motors és a Chrysler autógyárak, illetve ez utóbbi kettő finanszírozó cége 25-25 felsővezetőjére vonatkozik. Ezzel együtt a búnuszokat is beleértve egyesek milliókat vihetnek haza a csökkentést követően is.  

A lefaragásokat szerdán még nem jelentették be, de a döntés lényege kiszivárgott a sajtónak. A bankárok „mohóságát", „felelőtlenségét", túlzott kockázatvállalását az Obama-adminisztráció kezdettől gyakran emlegette a pénzügyi válság okai között. Ez azóta a szintén visszásnak tartott gyakorlattal párosult: a nagy cégek annak dacára jelentős bónuszokat fizettek, hogy az adófizetők dollárjaira szorultak.

Feinberg egy múlt heti lépése már nagy figyelmet kapott: elérte, hogy Kenneth Lewis, a BofA az év végén nyugdíjba vonuló vezérigazgatója, akinek ezzel legalább 70 millió dollár ütheti a markát, az idei évre egyáltalán ne kapjon se fizetést, se bónuszt, amit pedig már 2009-ben felvett, azt fizesse vissza. A Citigroup úgy bújik ki az amerikai sajtóban „fizetési cár"-ként emlegetett pénzügyminisztériumi főhivatalnok jogköre alól, hogy eladja azt az üzletágat, ahol egy különösen elismert, energiaügyletekkel foglalkozó bankára dolgozik, akinek csaknem 100 millió dollár jutalom ütheti a markát.

Feinberg az American International Groupnál elérte, hogy a pénzügyi termékekkel foglalkozó üzletágban, amely tavaly csaknem bedöntötte a céget, senki se kapjon 200 ezer dollárnál többet a borítékban. A miniszteri biztos a cégenként a „második kört" alkotók, a száz legjobban fizetett vezető javadalmazására is irányelveket dolgoz ki. Ezen kívül kezdeményezi az igazgatótanácsi elnöki és a vezérigazgatói funkció szétválasztását - amit a BofA részvényesei Lewis esetében az idén meg is léptek -, valamint kockázatelemző részleg felállítását várja el a „hetesfogattól."   

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.