Százéves Kmetty-kép a BÁV őszi aukciójának nagy dobása

Egy több mint 100 éves Kmetty János-alkotás lesz a legnagyobb dobás a BÁV háromnapos őszi aukcióján. A szokásoknak megfelelően a festmények mellett ékszerek és műtárgyak kerülnek a vevőjelöltek elé november 11-én, 12-én és 13-án Budapesten.

Az árverésen több mint 500 ékszerre, festményre és műtárgyra lehet majd licitálni. A festménynap szenzációi azok a Kmetty János-képek lehetnek, amelyek a BÁV egyik régi ügyfelének családi gyűjteményéből kerültek az aukcióra. A hosszú ideje rejtőzködő és ritkaságnak számító, Városliget címet viselő, 1911-ben festett kép felbukkanása művészettörténeti jelentőségű esemény – vélekedik az aukciós ház közleményében. A festmény az 1911 és 1913 között készített városligeti sorozat talán legjelentősebb alkotása, párja a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található.

A festménynap első tételeként a jótékonysági árverés keretében kalapács alá kerül Fehér László Híd árnyéka című nagyméretű alkotása. A bevételt tehetséges gyermekek támogatására fordítják.

 

Az árverés első napjának 253 darabos ékszerkínálatát a drágakövek, elsősorban a gyémánt határozzák meg. Szinte minden darab gyűjtői és befektetői szempontból egyaránt figyelemre méltó – állítja a BÁV. Az antik ékszerek egyik legkülönlegesebb darabja egy 18 karátos arany, körte formájú női függőóra, amely 1810-1820 között Franciaországban készült.

A műtárgynapi változatos kínálatból kiemelkednek a magyar ötvösművészet remekei. Erdélyi ötvösmunka egy 1620 körül készült, késő reneszánsz stílusú harangvirág ezüstserleg, amely az árverés legrégebbi darabja.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.