Szárnyaszegetté vált a SAS

Csaknem félmilliárd dollár értékű vagyonelemének eladásával és nyolcszáz dolgozójának elküldésével igyekszik fizetőképességét megszilárdítani a SAS légitársaság, amely regionális leányvállalatától, a Wideroe-tól is megválik.

Az SAS-csoport nyolcszáz irodai dolgozójától válik meg, az adminisztrációs tevékenységeket stockholmi központjába vonja össze, emellett repülőtéri ingatlanjainak egy részét, a földi kiszolgáló egységét és használatlan repülőgép-motorjait is értékesíti – jelentette be hétfőn a skandináv légitársaság. Elemzők szerint ezzel csak időt nyer a SAS, hogy számos meglévő problémáját rendezni tudja, ezek közül is a legfontosabb a szakszervezetekkel történő kiegyezés.

A svéd, a dán és a norvég állam közös tulajdonában álló SAS-csoport 2007 óta veszteséges, s ahhoz, hogy a bankok által nyújtott 3,1 milliárd svéd koronás hitelkeretét 3,5 milliárdosra növelhesse, és annak lejáratát 2015 márciusáig meghosszabbíthassa, előbb meg kell egyeznie a szakszervezetekkel a költségcsökkentési program elfogadásáról – ez a hitelezők feltétele.

A legkomolyabb konfliktust minden bizonnyal a bérek csökkentése váltja majd ki a szakértők szerint. A legnagyobb északi légitársaság dolgozói ugyanis túl sokat keresnek, az iparági átlagot messze meghaladja a jövedelmük, s ez egy versenypiacon működő légitársaságnál nem feltétlen előny, főként nem egy válságidőszak közepette.

Az SAS a Wideroe-t is eladja, vevője is lesz rá, hiszen norvég befektetők megvennék a cég kétharmados részvénycsomagját, a maradékra a pedig a helyi járatokat üzemeltető légitársaság dolgozói jelentkeztek be.

Az SAS költségcsökkentési törekvéseit jól fogadták a piacokon, a cég részvényárfolyama 8,5 százalékot erősödött a stockholmi tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.