Szárnyaló balatoni remények

Áprilistól ismét fogadhat turistákat a sármelléki reptér. Az üzemeltető idén 30 ezres utasforgalmat tervez, de csak középtávon számít nyereségre.

Áprilistól ismét fogadhatja a turistákat a Fly Balaton, az SCD Csoport ugyanis bérbe vette a sármelléki repteret, és az üzemeltetéshez szükséges létesítményeket, eszközöket. A cég már az idén több járatot, és 30 ezres utasforgalmat tervez, de csak középtávon számít nyereségre.

Az SCD balatoni turisztikai beruházásainak megvalósításához komoly üzleti hátteret biztosít a repülőtér által bonyolított nemzetközi utasforgalom. – Ezért döntöttünk úgy, hogy akár veszteséges üzemeltetés mellett is minden szükséges lépést megteszünk a Fly Balaton repülőtér megmentése érdekében – idézi a társaság közleménye Tomcsányi Gábort, az SCD Group vezérigazgatóját.

A csoporthoz tartozó FB Airport Kft. nyerte el ugyanis a Fly Balaton repülőtér hasznosítására kiírt nyilvános pályázaton  az 50 + 50 éves bérleti jogot: 6 millió forintot és a reptér forgalmához kötött prémiumot (várhatóan több tízmillió forintot) fizet a tulajdonos Zalavár és Sármellék önkormányzatának. A társaság a múlt év végén már megállapodást kötött a repteret korábban üzemeltető Cape Clear Aviation (CCA) Kft. felszámolójával a reptér működtetéséhez szükséges eszközök bérletére - így minden feltétel adott a reptér újraindításához.

A reptér azt követően került bajba, hogy legnagyobb partnere a Ryanair tavaly már nem indított járatokat a Balatonra. A 2008-ban regisztrált 150 ezres utasforgalom így 2009-re a tizedére apadt, a korábbi üzemeltető pedig – az ír befektetők tulajdonában lévő CCA Kft. – ősszel felszámolás alá került. Az önkormányzatok ezt követően írtak ki pályázatot a reptér bérletére, amit az FB Airport nyert meg. Megtudtuk: az idén mintegy 30 ezres utasforgalommal számolnak, ám 2012-re már elérhetőnek tartják a korábbi, 150 ezres utaslétszámot.

A bérleti szerződések most jól is jönnek az önkormányzatoknak: a repterek körbevevő területért az SCD több részletben 1 milliárd forintot fizet nekik, amiből vélhetően fedezni tudják majd a reptérrel együtt az államtól megkapott tartozást is. Sármelléket ugyanis a kilencvenes években még a Balaton Airport Kft üzemeltette, amely több éves pereskedés után immáron jogerősen követel 200 millió forintot a korábbi fejlesztéseiért. Az SCD közleménye szerint az érintett önkormányzatok abban bíznak, hogy az immár végrehajtás alatt lévő tartozást kifizethetik a szerződések aláírását követően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.