Rogán szomszédja miatt büntetett az EU

334,6 millió forint pénzügyi korrekciót javasol az Európai Bizottság (EB) a Miniszterelnökség közbeszerzése miatt, amelyet a HG 360 Reklámügynökség Kft nyert el – írja a Világgazdaság. 

A szankció hátterében az áll, hogy a brüsszeli revizorok indokolatlannak találták a gyorsított eljárást, melynek keretében Rogán Antal propagandaminiszter lakóparki szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba érdekkörébe tartozó cég 1,575 milliárd forintért vállalta tavaly a kampányt a kormányablakok népszerűsítésére. A konkrét probléma, hogy Brüsszel szerint csupán tíz nap állt rendelkezésre a pályázatok beadására, ez pedig szűkítette a versenyt. Például sokkal korábban is ki lehetett volna írni a tendert, mint 2015 augusztusa, hiszen akkor már egy éve zajlott a kormányablakok fejlesztése.  

A Világgazdaság információ szerint azt is firtatták a revizorok, vajon milyen kampányintenzitásra lehetett szükség, hogy két hónap alatt kiszórják a pénzt a kormányablakok népszerűsítésére. A projekt 5 millió eurós büdzséje ugyanis vetekszik az öt legnagyobb hirdetési büdzséjű magáncégével, ezek egész éves kerete 5-7 millió euró – hozták fel összehasonlításul a múlt év közbeszerzési termését ellenőrző revizorok.

A 25 százalékos büntetést súlyosbítja, hogy az uniós forrásokat menedzselő, a közbeszerzések csúcsellenőrzéséért felelős Miniszterelnökség eljárása akadt fenn az EB szűrőjén. A bizottsági vizsgálata célja ugyanis az volt, hogy megállapítsa, miképpen funkcionál a közbeszerzések ellenőrzési rendszere, alapvetően a kancellária közbeszerzési felügyeleti főosztálya (kff). Az EB négyes fokozatú skálán kettes besorolást adott Magyarországnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.