Számokat követel Matolcsytól az MSZP

A szocialisták követelik Matolcsy Györgytől, hogy ha a nemzetgazdasági miniszter tegnapi bejelentése alapján jövőre valóban tartják a 3 százalékos államháztartási hiányt, akkor nevezze meg, kinek kell az ehhez szükséges anyagi terheket vállalni.

Az MSZP határozottan követeli, hogy az ország gazdasági stabilitása és nemzetközi megítélésének javítása érdekében Matolcsy György gazdasági miniszter közölje végre a 2011-es év költségvetésének sarokszámait - közölte Török Zsolt, a párt szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Nevezze meg, kiknek kell viselni a 3 százalékos hiánycél elérése miatti terheket - teszi hozzá.

A szocialista politikus közleményében azt írta: kiderült, hogy a kormány nem tehet mást, mint amit az MSZP folyamatosan követel, és amit a korábbi kabinet meghatározott. Ez pedig a következetes költségvetési politika, a nyílt, titkoktól, mellébeszéléstől mentes kommunikáció.

Az MSZP szerint Matolcsy György mindössze egyetlen pontban volt egyértelmű: vagyis hogy folytatják az MSZP támogatta Bajnai-kormány által megszabott irányt, azaz betartják az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiánycélt. Ezen felül nem derült ki, kiknek kell viselniük a hiánycél tartása okozta terheket - írta.

Hozzátette: az MSZP megérti, hogy a Fidesz-KDNP kormány számára az önkormányzati választások előtt nem vállalható a megszorítás kifejezés. Azonban elvárták volna, hogy a kormány végre vállalja a kormányzással járó felelősséget. Ennek elmaradása álláspontjuk szerint csütörtök reggel ismét a forint zuhanását eredményezte, hiszen a bizonytalanságot nem kedveli a piac.

"A fülkeforradalmi szabadságharc áldozatai már eddig is elszenvedték a kormány dilettantizmusát és 1,5 millió devizahiteles nyögi ennek százmilliárdos terheit" - zárta állásfoglalását Török Zsolt.

Matolcsy György szerdán jelentette be, hogy Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez. A GDP-arányosan 3 százalék alatti hiány első feltétele az idei 3,8 százalékos hiány teljesülése. A második a bankadó kiterjesztése 2011-re. A harmadik feltétel, hogy 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés legyen a jövő évben, ami 150-200 milliárd forint többletbevételt hoz. A negyedik feltétel az olcsóbb állam illetve olcsóbb közigazgatás megteremtése. Az ötödik az állami vállalatok rendbetétele - mondta.

Arról is beszélt, hogy ha a magyar költségvetés képes beszedni a 200 milliárd forint összegű bankadót és zárol 120 milliárd forintnyi kiadási összeget, akkor az idei GDP-arányos 3,8 százalékos államháztartási hiány megvalósul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.