Szállodaipar: kétarcú évet zártak

Emelkedett a hazai szállodák bevétele összességében, ám mégsem szépül egyértelműen a hazai helyzet. A magyarországi szállodák teljesítménye a régióban csak a szlovák hotelekét múlta felül.

A hazai szállodáknak összességében nem lehet panaszuk a piacra, külön-külön viszont lehetnek nehézségeik – írja a Világgazdaság mai száma. Az ágazati összefoglaló szerint tavaly 135,8 milliárd forint szállásdíjbevétel keletkezett a szállodáknál, ami a teljes szállásdíjbevétel közel 90 százalékát jelenti, s nem mellékesen 9,3 százalékos növekedés a megelőző évihez képest.

A Danubius adózás előtti nyeresége 2012-ben például 1,971 milliárd forint volt, szemben a 2011-es 2,339 milliárdos veszteséggel. Az összes működési és egyéb bevétel 2012-ben 46,4 milliárd forint volt, ami 6 százalékkal magasabb a tavalyi évhez képest, a valamennyi földrajzi szegmens által elért jelentős növekedés hatására. Euróban kifejezve a csoport árbevétele csak enyhe növekedést mutatott a devizaárfolyamok változásának következtében. A csoport foglaltsága 2012-ben 62,7 százalék volt, szemben a 2011-ben elért 60,7 százalékkal – közölte a lappal a szállodalánc. Hozzátették: a magyarországi szegmens bevétele 26 milliárd forint volt, ami 3 százalékos javulást jelent.

Az átlagos tartózkodási idő 2012-ben 2,8 nap volt, amely megegyezik a tavalyi évivel – tudatta a cég.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint a magyarországi szállodák teljesítménye Közép–Kelet Európában 2012-ben – elsősorban a nagyon alacsony szállodai árak következtében – csupán a szlovákiai hotelekét múlta felül. A vizsgálatukban szereplő 31 város között tavaly Budapest szállodái szobafoglaltságban a 23., nettó átlag szobaárban pedig csak a 29. helyen – Pozsonyt és Vilniust megelőzve – végeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.