Szállodabiznisz: novemberi pörgés

Szobából megint több kellett: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2013 novemberében a külföldi- és a belföldivendég-éjszakák száma egyaránt emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A statisztikusok úgy számolták, a szálláshelyek bruttó árbevétele folyó áron 12 százalékkal nőtt.

A KSH közlése szerint novemberben a külföldi vendégek 733 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 4,9 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból és az Egyesült Királyságból érkezők forgalma csökkent (3,3, illetve 8,6 százalékkal), addig az osztrák, az orosz, a cseh, az amerikai és a román vendégek által eltöltött éjszakák száma emelkedett - rendre 4,6, 39, 8,1, 21 és 1,6 százalékkal. Az olasz vendégéjszakák száma mindeközben stagnált.

Novemberben a belföldi vendégek 692 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8,7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 9,5 százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. A belföldivendég-forgalom – a nyugat-dunántúli turisztikai régió kivételével – az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 80 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 9,8 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47 százalékos volt, ami 3 százalékponttal több az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kimagasló, 65 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága szintén átlagon felüli, 64 százalékos volt.

Novemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 228 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 6745 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 12 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Összesen 22 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 milliárd forint. A vendéglátásból 5,3 milliárd forint folyt be, 470 millióval több, mint 2012. novemberben. A forint/euró havi átlagárfolyama 298 forint volt, 15 forinttal gyengébb a 2012. novemberi értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1558 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év tizenegyedik hónapjában 980 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2012. novemberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, ez 1,6 százalékos növekedést jelentett.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – különböző főtevékenységű – vállalkozások a szálláshelyeken novemberben közvetlenül 29 ezer főt foglalkoztattak, ami 6,9 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában.

Tavaly november 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2209 volt, ezen belül 911 szálloda 53 ezer szobával, 850 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 448 volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.