Szalay-Berzeviczy a Matolcsy-csomagokról: látszik, hogy csak órákat dolgoztak rajtuk

Órák alatt összeállított, összecsapott intézkedéseknek tartja Matolcsy György egyenlegjavító csomagjait Szalay-Berzeviczy Attila.

A Budapesti Értéktőzsde korábbi vezetője szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kormány el akarja kerülni a lakossági megszorításokat, de mélyreható reformokat sem hajlandó végrehajtani.

Bár van példastatuálási szándék Európa részéről, ennek ellenére nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországot nem az elmúlt két év alatt kell megítélni, hanem az utóbbi 10 esztendő fényében, amikor is folyamatosan megszegte az ígéreteit a költségvetéssel kapcsolatban – vélte Szalay-Berzeviczy Attila, a Varsói Értéktőzsde elnöki főtanácsadója az M1 Az Este című műsorában csütörtökön. Hozzátette: az utóbbi idők pengeváltása a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között csak a folytatása annak a játszmának, amely már 2010 óta zajlik.

A Budapesti Értéktőzsde korábbi vezetője szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a magyar vezetés el akarja kerülni a lakossági megszorításokat, ugyanakkor mélyreható reformokat sem hajlandó végrehajtani. Ez azért kritikus – vélte –, mert Magyarország önerőből, saját gazdasági teljesítménye alapján nem képes leszorítani a költségvetési hiányát, ezért a magánszektorra kell nagyobb terheket raknia. A nemzetközi szereplőktől éppen ezért nem lehet elvárni, hogy elnézőek legyenek az országgal szemben, amely viszont nem tud kilépni ebből a szituációból.

A szakember elmondta: a mostani megszorítások szükségesek, de az, hogy két héten belül két egyenlegjavító csomagot jelentett be a kormány, azt mutatja, hogy nincs átgondolt koncepció a gazdaságpolitikában, összecsapták az intézkedéseket, és ahogy fogalmazott: látszik, hogy csak órákat dolgoztak rajtuk. Az EU és a piacok korábban is úgy számoltak, hogy túl optimista a gazdasági tárca forgatókönyve, így alakult ki a vita, hogy melyik felel meg a valóságnak.

A Bankszövetséggel kötött szerződés felrúgását, vagyis hogy a bankadó a korábban megállapodottak szerint mégsem feleződik jövőre, valamint, hogy a tranzakciós illeték a duplájára emelkedik, a főtanácsadó rossz üzenetnek tartja a piacok felé, hiszen bizalmatlanságot kelt. Ezen logika alapján a kormány bármely szektorral megtehet hasonlókat egyoldalúan, ez pedig elrettentő lehet a jövőre nézve.

Az esetleges IMF-szerződéssel kapcsolatban úgy vélte, ismét hátralépett egyet Magyarország. Hozzátette: a miniszterelnök lassan egy éve kettős kommunikációt folytat: a kormány azt mondja, hogy lesz megállapodás, de a piac ezt nem látja.

Forrás: Hirado.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.