Szakszervezet: korlátozni kéne a vasárnapi munkavégzést, és nem támogatni

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) jóval visszafogottabb a KDNP-hez képest a vasárnapi zárva tartás kérdésében: szerintük a dolgozók a bérpótlék miatt vállalják a vasárnapi munkát.
A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést, ezért az érdekképviselet nem ért egyet a VOSZ javaslatával - közölte a szakszervezet hétfőn az MTI-nek eljuttatott sajtónyilatkozatában.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára november 14-én a Napi Gazdaságnak elmondta: azt javasolják, hogy a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését kössék önkéntes nyilatkozattételhez, amely nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna. 

A KDFSZ szerint ugyanakkor "a munkahelyén megfélemlített munkavállaló" nyilatkozattételének önkéntessége csak látszat, sokan nem merik őszintén felvállalni a valós szándékukat, mert attól félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket. A szakszervezet szerint az elmúlt évek tapasztalata alapján bebizonyosodott, hogy az új munka törvénykönyve (Mt.) azon feltevése, mely szerint a munkáltató és munkavállaló azonos pozícióból tárgyal, illúzió.

A szakszervezet kifejti: a VOSZ is rámutatott nyilatkozatában arra, hogy a legtöbb dolgozó csak a bérpótlék miatt vállalja a vasárnapi munkát, azért, mert az alacsony alapbérből nem tud megélni. Az alacsony bérszint önmagában is kiszolgáltatott helyzetbe hozza a munkavállalókat – hívta fel a figyelmet a KDFSZ, amely szerint a kereskedelmi dolgozóknak magasabb pótlékok helyett magasabb, a tisztes megélhetést biztosító alapbért kellene kapniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.