Szaggatott októberben a kiskerforgalom

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése októberben, a bolti értékesítés volumene 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a szeptemberi 4,5 százalékos emelkedés után a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiigazítatlan index szintén 5,2 százalékos emelkedést jelzett. A KSH pénteken közölt második becslése megerősítette a hónap elején közölt előzetes adatokat.

Októberben főképp a nem élelmiszer-kiskereskedelem és az üzemanyag kereslet gyorsult fel éves összevetésben, előbbinél 6,6, míg utóbbinál 6,5 százalékkal nőttek az eladások. Az élelmiszer eladások a szeptemberi 2,4 százalékos emelkedést követően 3,7 százalékkal nőttek októberben. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. októberben 811 milliárd forint volt, 42 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

Idén októberben az országos kiskereskedelmi forgalom 44,8 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36,2 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és 19,0 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.
Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát, 77,6 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés 2,4 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 8,7 százalékkal volt több, mint 2013. októberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül 14,1 százalékkal nőttek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- , 10,2 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-, 9,9 százalékkal a használtcikk-, 6,3 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben, valamint 6,0 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék és illatszerüzletekben. A forgalom az előző évinél 1,6 százalékkal kisebb volumenű volt a bútor-, műszakicikk-üzletekben. A KSH adatai szerint a korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, itt 41,3 százalékkal nőttek az eladások. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai októberben 1,1 százalékkal emelkedtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.