Szabó Pál lesz a Vértesi Erőmű vezére

Szabó Pál, nemrég távozott közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter lesz az állami tulajdonban lévő Vértesi Erőmű vezetője. Az eddigi vezérigazgatót, Gálos Tibort az erőmű szerepének megváltozására való hivatkozással hívták vissza.

Szabó Pált választotta meg az állami Vértesi Erőmű mai rendkívüli közgyűlése vezérigazgatónak – derül ki a közvetlen tulajdonos Magyar Villamos Művek közleményéből. Szabó Pál tavaly néhány hónapig irányította a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot, majd az októberben Monorierdőnél történt, négy halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt mondott le. A Vértesi Erőmű igazgatósága értesülésünk szerint hamarosan elnöknek is megválaszthatja Szabó Pált, aki azt megelőzően a Magyar Postát irányította.

A közgyűlés ezzel együtt visszahívta az eddigi vezérigazgatót, Gálos Tibort. A közlemény ezt az erőmű szerepének megváltozásával és az ehhez szükséges irányítási szemlélet érvényre juttatásával magyarázza. Úgy vélik: a jelenlegi gázellátási problémák is élesen rávilágítottak az ország primerenergia-hordozó felhasználásának strukturális kérdéseire, különös tekintettel a hazai kitermelésű források villamosenergia-termelésben betöltött szerepére és a megújuló energiahordozók minél szélesebb körű elterjedésének szükségességére. A Vértesi Erőmű ZRt., mint hazánk második legnagyobb szénbázisú erőműve, - mely egyúttal jelentős mértékű biomassza-tüzelésre is alkalmas -, kiemelt szerepet játszik a fenti szempontok érvényesítése terén - írják.

Habár nem térnek ki rá, tudvalévő, a Vértesi Erőmű igen furcsa helyzetben van: a Magyar Villamos Művek tavaly tulajdonképpen eladta Kapolyi László szocialista vállalkozónak, ám a "zárás" máig nem sikerült, így a cég irányítására Kapolyinak egy igazgatósági tagon túl elvileg nincs hatása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.