Szabadulna az állami béklyótól a GM

A General Motors (GM) autógyárcsoport elsődleges részvénykibocsátásra készül, a legvalószínűbb főszervezők a Morgan Stanley és a JPMorgan Chase & Co bankház - közölte bennfentesek értesülését a Reuters. A kibocsátás után az amerikai kormány megkezdheti részesedése leépítését a GM-ben.

Az új részvénykiadás mérete 10-20 milliárd dollár között lesz, mindenképpen az egyik legnagyobb az amerikai gazdaságtörténetben. Tavaly óta az amerikai pénzügyminisztérium birtokolja a GM törzsrészvényeinek 61 százalékát. Ez része volt az állami segítségnek, miután a GM tavaly csődvédelmet kért.

A csoport azóta kiemelkedett a csődvédelemből, és a részvénykiadás fontos lépés a kormánytámogatás befejezése felé. A kormányzati részesedés miatt a GM piaci megítélése továbbra is gyenge.

A kibocsátás szervezőit a GM választja ki, de a pénzügyminisztériumnak vétójoga van, és a szervezők díját is a minisztérium állapítja meg. Az amerikai kormány tavaly 50 milliárd dollárral támogatta a GM-et. Ebből a csoport már visszafizetett 6,7 milliárd dollár kölcsönt, a többi a kormány részesedése a vállalatban. Ezt a részesedést kezdheti meg értékesíteni az amerikai kormány, miután a GM végrehajtja az elsődleges részvénykibocsátást.

A GM az első negyedévben 865 millió dolláros adózott eredményt ért el, kellemesen meglepve a Wall Streetet, és egész évre sem tart lehetetlennek profitot, az elsőt 2004 óta, mióta megkezdődött a veszteségsorozata.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.