Szabadul a Telekom az Origótól

Eladja az Origo portált működtető cégét a Magyar Telekom Nyrt., méghozzá nyilvános „a magyar médiapiacon eddig példátlanul transzparens” eljárás során – ezt tudatta a cég vezetése a munkatársakkal tegnap kora délután. A lehetséges vevő között említik Habony Árpád médiacégét, a Spéder Zoltán érdekkörébe tartozó, és az Index.hu-t is kiadó CEMP-et, a Sanoma hazai leányát megvevő, s az Origóval jelenleg is együttműködő magyar Central Médiacsoportot, de akár Simicska Lajost is.

Korábban a UPC is felmerült lehetséges vevőként, de pénzügyi befektetők is láthatnak benne fantáziát. A Magyar Telekom (az Origo Zrt. tulajdonosa) a napokban postázta ezzel kapcsolatos pályázati felhívását azoknak a cégeknek, amelyek korábban is érdeklődtek az Origo iránt. Arról már korábban is írtunk, hogy a Telekom megválna médiaportfóliójától, amelyet nemcsak finanszíroznia kellett, de számos politikai jellegű kellemetlenséggel is szembe kellett néznie miatta.

Tavaly tavasszal, amikor távozott a laptól Sáling Gergő korábbi főszerkesztő, azzal vádolták meg a Telekomot, hogy politikai nyomásnak engedett. A főszerkesztő leváltása végül sajtószabadság melletti demonstrációk sorozatát generálta. Az ügyben több belső etikai vizsgálat is indult, például Pethő András volt főszerkesztő-helyettes kezdeményezésére – az első vizsgálat tényét lapunkban ismerte el először a Telekom. A cég kommunikációs igazgatósága késő ősszel azt közölte, hogy lezárult a vizsgálat, s annak eredményéhez kapcsolódóan megtették a szükséges lépéseket. Ezt nem részletezték, sőt cáfolták, hogy összefüggés lenne a lépések között, mindenesetre ősszel sebtében távoznia kellett Vaszily Miklósnak, az Origo Zrt. vezetőjének – aki azóta a közmédiánál dolgozik –, valamint Pataki Róbert innovációs vezérigazgató-helyettesnek. Pozícióját a Telekom később megszüntette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.