Szabadkára települ a német autóalkatrészgyár

Lengyel és cseh gyárai után - Magyarországot "átugorva" - a szerbiai Szabadkán nyit autóalkatrészgyárat a német Norma Group. A befektetésért ingyen terület és minden munkás után 1,4 millió forint állami támogatás járt.

Tizenegymillió eurót - mintegy 3,2 milliárd forint - fektet be Szabadkán az autóalkatrészeket gyártó Norma Group.

A német társaság a vajdasági várostól ingyen kapott építési területet.

A vállalat elsősorban európai székelyű autógyárakkal dolgozik együtt. Jelenleg 12 üzeme működik világszerte, Kelet-Európában eddig Lengyelországban és Csehországban volt jelen. A cégnek összesen 3 ezer 400 alkalmazottja van.

Szabadkán a tervek szerint 327 embernek tudnak majd munkát adni. Amennyiben nő a kereslet alkatrészeik iránt, terveik szerint 500-ra növelik majd az alkalmazottak számát - írja a Magyar Szó című vajdasági napilap csütörtökön internetes oldalán.

A szerb gazdasági és regionális fejlesztési minisztérium, illetve a Külföldi Befektetés és Kivitelösztönző Ügynökség (SIEPA) a Norma Groupnak minden új munkahely megnyitásáért ötezer euró (mintegy 1,4 millió forint) támogatást biztosított. Ez összesen 1 millió 635 ezer eurót (474 millió forint) jelent.

Szabadkán a vállalat üzeme összesen 12 ezer négyzetméteren működik majd. A termékeket kizárólag kivitelre gyártják majd Közép- és Nyugat-Európába.

Az építési munkálatokat novemberben, a gyártást 2011 júliusában kezdik meg. A munkások felvételét a jövő év elején megkezdik, és a betanítás során lengyelországi képzésen vesznek majd részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.