Szabadesésbe válthat a forintárfolyam

Igen nagy a tétje a vasárnapi görögországi választásnak. Ha a hellének rosszul döntenek, azt nemcsak ők, hanem az egész Európai Unió, és így Magyarország is megszenvedi. Az euró és a svájci frank eddig nem látott szintre drágulhat.

Az elmúlt évek legnagyobb uniós gazdaságpolitikai csatározása újabb mérföldkőhöz érkezik vasárnap, amikor is eldőlni látszik Görögország sorsa. A piacok már hetek óta feszülten figyelik – és árazzák – a parlamenti választások lehetséges eredményét – hívta fel a figyelmet Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A tét nem kevesebb, mint hogy többéves huzavona után végre sikerül egy EU-konform kormánynak átvennie az ország irányítását, aki képes és hajlandó megtenni a görög államadósság-probléma hosszú távú kezeléséhez szükséges intézkedéseket, vagy borulnak az eddig is nehezen tető alá hozott megállapodások, és ezzel együtt a görög gazdaság is.

Mindkét helyzet komoly hatással lehet az unió, ezzel együtt Magyarország gazdaságára is, hiszen az eredményektől függően pozitív vagy negatív irányba elmozduló befektetői hangulat döntő hatással lehet a magyar EU/IMF-tárgyalások kimenetelére.

A két verzió közül Magyarország számára mindenképpen előnyösebb végeredmény, ha a görög lakosság egy, az unió iránt elkötelezett kormánynak szavaz bizalmat. Ebben az esetben Görögország tagja maradhat az EU-nak, és teljesíthetik a Brüsszelnek és az IMF-nek tett vállalásokat, ami megnyugtathatja a piacokat.

A barátságosabb befektetői környezet segíthet stabilizálni mind az euró, mind a forint árfolyamát, valamint újra megélénkülhet a befektetők érdeklődése a kötvénypiacunk iránt. Ez másrészt azt jelenti, hogy a csökkenő külső nyomás miatt sajnálatos módon tovább húzódhatnak a magyar biztonsági hitelkeretre vonatkozó EU/IMF-tárgyalások, egyben nagyobb mozgástere lehet a gazdaságpolitikának, és a második félévben akár a régóta tervezett hazai devizakötvény kibocsátására is sor kerülhet – magyarázta a szakember.

Amennyiben viszont a baloldali radikális erők kerülnek hatalomra, és az eddigi megállapodásokat semmisnek tekintve Görögország elhagyja az eurózónát, az mély recesszióba sodorhatja Európát, vele együtt Magyarországot is, és akár jövőre is a gazdaság visszaesésére lehet számítani.

Ebben az esetben a forintárfolyam és a kötvényhozamok eddigi csúcsokat meghaladó emelkedésével, valamint a jegybanki alapkamat emelésével kell számolni, ami az EU/IMF-tárgyalások lényeges felgyorsítását eredményezheti – tette hozzá Horváth István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.