Szabadesés New Yorkban: 7 ezer alatt a Dow Jones

Tizenkét évvel ezelőtt járt olyan mélyen a Dow Jones index, mint hétfőn. A New York-i tőzsdemutató 7 ezer pont alá süllyedt a kereskedés kezdetén. A két kiváltó ok: Warren Buffett nagybefektető Berkshire Hathaway nevű holdingjának gyakorlatilag elolvadt a nyeresége, míg az AIG biztosítótársaság katasztrofális, 61,7 milliárd dolláros negyedéves veszteséget jelentett.

A Berkshire Hathaway árfolyama 5 százalékot esett, miután 2,9 milliárdról 117 millióra zuhant vissza a tavalyi év utolsó negyedévében mért nyeresége. Ilyen mértékű értékvesztésre még nem volt példa a befektetési társaság 42 éves történetében. A másik főbűnös, az American International Group (AIG) volt, amely 30 milliárd dolláros állami támogatásban részesül az eddig megkapott mintegy 190 miliárd dollár után, azt követően, hogy 61,7 milliárd dolláros deficitet halmozott fel 2008 utolsó három havában.

A brit-hongkongi HSBC bankóriás sem javított a hangulaton, amikor 17,7 milliárd dolláros tőkebevonásról hozott döntést, hogy rendbe szedje a szénáját. A bank részvényárfolyama 17 százalékot gyengült a kedvezőtlen hír hatására. Az árupiacokon sem volt rózsás a helyzet, a BHP Billiton, a világ legnagyobb bányaipari társaságának a réz és nikkel gyengülése okozott 3,9 százalékos árfolyamvesztést, míg az olaj 6,6 százalékkal lett olcsóbb.

A rossz hírek sora 6958 pontra nyomta le a Dow Jones indexet, helyi idő szerint délelőtt 11 óra tájékán. Ez másfél százalékos, 104 pontos esésnek felel meg.

"Igazi pánik uralkodik a tőzsdéken, sokan keresik a hosszú távon is biztonságot jelentő értékpapírokat - bármi áron" – jegyzi meg Peter Sorrentino, a 16 milliárd dollárt forgató Huntington Asset Advisors üzletkötője. "Az emberek elveszítették a maradék reményüket, ez látszik a mostani folyamatokon" - teszi hozzá a Bloomberg érdeklődésére.

 

Akár, hogy nézik, a számok csak esnek - Bróker a New York-i tőzsdén
Akár, hogy nézik, a számok csak esnek - Bróker a New York-i tőzsdén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.