Oroszi László feltaláló jogerősen pert nyert az Adidas ellen

Jogerősen pert nyert az Adidas Budapest Kft. ellen Oroszi László feltaláló: a Fővárosi Ítélőtábla a napokban kimondta, hogy a sportszergyártó cég a Predator Precision és Predator Mania cipőmárkák gyártásával-forgalmazásával elbitorolta Oroszi László szabadalmi jogait.

Fontos állomásához érkezett egy 12 éve folyó szabadalmi per: Oroszi László váli feltaláló a napokban jogerősen pert nyert az Adidasszal szemben. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint a sportszergyártó cég megsértette Oroszi László szabadalmi jogait azzal, hogy saját márkaként gyártotta és forgalmazta a Predator Precision és a Predator Mania elnevezésű sportcipőket.

A most 61 éves, eredetileg mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépész végzettségű Oroszi László nevéhez tucatnyi találmány kötődik, de igazán az 1996-ban bemutatott irányítósávos labdarúgócipője tette őt ismertté. Az újításnak az volt a lényege, hogy a cipő orr-részének keménygumiból készített sűrű bordázata (az irányítósávok) javították a lövések-passzok találati pontosságát.

Az irányítósávos focicipő 2002 óta 17 országban nemzetközi szabadalmi oltalom alatt áll. Oroszi László 12 évvel ezelőtt indított pert az Adidas ellen, mivel állítása szerint a cég az engedélye nélkül ezt a megoldást használta a piacon nagy sikert aratott Predator Precision és Predator Mania márkájú cipőkön.

Az üggyel kapcsolatban Oroszi lapunknak korábban úgy nyilatkozott: "Sokan óvtak attól, hogy perre menjek egy világcéggel, én viszont úgy döntöttem, hogy végigcsinálom a procedúrát, akármeddig is tart. Nem csak magamért, hanem az összes magyar feltalálóért: szeretnék példát mutatni a kétkedőknek, hogy az embernek érdemes kiállnia az igazáért."

A 2002 óta tartó pereskedésben eddig két eljárás zárult le jogerősen: 2012 tavaszán a Fővárosi Ítélőtábla kimondta az irányítósávos sportcipő szabadalmának az érvényességét. A már biztosan érvényes szabadalom alapján indított szabadalombitorlási perben ugyancsak a Fővárosi Ítélőtábla idén január 30-án hirdette ki jogerős döntését, amely szerint megtörtént a szabadalombitorlás.

Megkeresésünkre Oroszi László elmondta, a verdikt szerint az Adidasnak elégtételt kell adnia a feltaláló számára, és a szabadalombitorlás tényét a Nemzeti Sport című napilapban, valamint a cég honlapján nyilvánosságra kell hoznia. Az ítélet azt is tartalmazza, hogy az Adidasnak 15 napon belül meg kell adnia a két cipőmárka gyártásával és forgalmazásával kapcsolatos adatokat. Oroszi László kérdésünkre elmondta, csak az adatok ismeretében tudják kiszámítani, mekkora kártérítésre tartanak igényt.

A jogi eljárások ugyanis még nem értek véget: a szabadalombitorlás kimondása megnyitotta az utat a kártérítési igények érvényesítése előtt. A feltalálótól megtudtuk, a peren kívüli egyezségre tett kísérlete meghiúsult, így minden bizonnyal csak a bíróságon tudja majd érvényesíteni a feltehetőleg több százmillió forintos kárigényét.

Oroszi Lászlót egyébként nem csak a kártérítési per foglalkoztatja, hanem a legújabb találmányának a hasznosítása is. Ez nem más, mint egy új felületű bevonattal rendelkező labdarúgócipő, vagy ahogy a tavaly júliusban bejelentett nemzetközi szabadalom fogalmaz: „megnövelt tapadású felületi szerkezet sportcipőkhöz és eljárás a szerkezet létesítésére.” A kacifántos hivatalos meghatározás mellett az új irányítósávos cipő a "catch and twist", azaz a "ragadd meg és csavard" márkanevet viseli. Eddig mintegy száz pár készült el az új bevonattal ellátott cipőből, és Oroszi László azt állítja, az önkéntes és felkért tesztelőktől egyetlen negatív visszajelzés sem érkezett. A feltaláló elmondta, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak olyan nemzetközileg ismert sportszergyártó céggel, amely fantáziát lát az új irányítósávos cipő gyártásában.

A legújabb fejlesztésű irányítósávos cipő segít a labdavezetésben, pontosabbá teszi a rúgást, növeli a lövés erejét
Gárdi Balázs 2002.10.30. Digitális Oroszi László, a Fejér megyei Válban élő feltaláló irányítósávok miatt pereli az Adidast - 1995-ben kezdte tesztelni saját ötletét, az irányítósávos labdarúgócipőt. focicipő futballcipő sportcipő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.