Jöhetnek a génmódosított élelmiszerek

Több mint 3,2 millió aláírást gyűjtöttek össze európai civil szervezetek az EU és az USA, illetve Kanada közötti szabad kereskedelmi megállapodás megakadályozására, ám az Európai Bizottság jó előre deklarálta, hogy a kérdésben az európai állampolgároknak nem osztanak lapot.

Berlinben negyedmillió ember tüntetett a hét végén az USA–EU szabad kereskedelmi egyezmény (TTIP) és ikerpárja, a Kanada és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatokat szabályozó CETA ellen. A bírálók szerint az egyezmények túlságosan nagy hatalmat adnak a multinacionális vállalatoknak a nemzeti hatóságok környezet- és fogyasztóvédő előírásainak kiiktatására. Ráadásul megnyitnák a kapukat olyan, az európaiak által elutasított termékek előtt, mint a génmódosított vagy a hormonkezelt élelmiszerek.

Tüntetés Berlinben: látványos az ellenállás
Tüntetés Berlinben: látványos az ellenállás
Fabrizio Bensch / Reuters

Az ellenállás Európa-szerte érezhető: civil szervezeteknek meglehetősen rövid idő, egy év alatt sikerült összegyűjteni a több millió aláírást. Az ellenzők ehhez az Európai Polgári Kezdeményezés nevű intézményt próbálták segítségül hívni, amely minimum hét tagállam legalább egymillió polgárának aláírása esetén a jogalkotás-kezdeményezési monopóliummal rendelkező Európai Bizottságot, illetve az Európai Parlamentet is lépéskényszerbe hozza. Csakhogy tavaly szeptemberben, amikor az uniós testületnek nyilvántartásba kellett volna vennie a STOP TTIP! elnevezésű petíciót, a bizottság úgy érvelt, hogy az olyan követelést fogalmazott meg, amelyet nem tesz lehetővé az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet.

Amennyiben a 3,2 millió tiltakozó aláírásnak semmilyen hatása nem lesz a brüsszeli ügymenetre, az tovább súlyosbítja az egyezmény körül kialakult demokratikus deficitet. Miközben a tárgyalásokat a társadalmi részvétel szinte teljes hiánya jellemzi, a megállapodások tervezett szövege ma sem ismert, a nagyvállalatok és lobbicsoportok minden szükséges információ birtokában, de teljesen átláthatatlanul befolyásolhatják az egyezmény megfogalmazását. (Egy készülő magyar kormánydokumentumban áll: „Az állásfoglalás részletességét, véglegességét erősen korlátozza, hogy a tárgyalások jelenlegi fázisában nem áll rendelkezésre a TTIP szövegének tervezete, annak szándékolt tartalmára csak a nyilvános tárgyalási dokumentumokból lehet következtetni.”)

A megállapodásnak idehaza is sok az ellenzője, az arról titokban tárgyaló magyar kormányt, illetve az Európai Parlamentben a tárgyalások folytatását megszavazó Fideszt főleg az LMP bírálja visszatérően. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke tegnap egy vidéki fórumon úgy fogalmazott: a CETA tartalmazza annak lehetőségét, hogy „offshore magánbíróságokon tudják a multinacionális cégek deresre húzni a nemzeti kormányokat”, és a ratifikálással Magyarország is búcsút inthet a GMO-mentességnek. A politikus szerint botrányos, hogy „néhány globális nagyvállalat lobbistái vezetik az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőinek kezét”, miközben az emberek elől próbálják eltitkolni az egyezség tartalmát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.