Synergon: családi tűzfészek

Családban maradhat a tűzoltók bevetés-irányítási rendszere: a leányvállalata révén legdrágább ajánlatával nyerni tudó Synergon alkalmazottja a tender egyik műszaki bírálójának felesége.

Bevetheti magát a fővárosi tűzoltók bevetés-irányítási rendszerének kialakításába a Synergon - annak ellenére is, hogy a múlt héten lezárt pályázatot már a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) vizsgálja.

A testülethez a tender egyik vesztesének alvállalkozója fordult a napokban, kérve, hogy a KD a hivatalos döntéséig is tiltsa meg a szerződéskötést - ám ilyen a határozat péntek reggelig nem született. Így a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság reggel aláírta a 186,5 millió forint értékről szóló szerződést a Synergon Rendszerintegrátor Kft-vel (ez a Synergon Nyrt leánycége).

Az új rendszerre eredetileg 120 millió forintot irányoztak elő az informatikai közbeszerzési tervben, ám ennek ellenére megvan a fedezet. A főváros 210 millió forintot különített el a beruházásra - mondta el érdeklődésünkre Briber István, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság gazdasági parancsnokhelyettese.

A fővárosi tűzoltók egy hete zárták le a bevetés-irányítási rendszer (egy olyan központ, ahová a segélykérések befutnak, és ahonnan aztán intézkednek a tűzoltók indulásáról) kiépítésére szóló tendert. Mint arról beszámoltunk a Synergont annak ellenére nyilvánították győztesnek, hogy magasan a legdrágább ajánlatot nyújtotta be. A másik két pályázó csak 133, illetve 107 millió forintot kért volna a rendszerért, ám ez utóbbiak a műszaki bírálatokon rendre igen gyenge minősítést kaptak, míg a Synergon kiválót.

A mostani rendszert szállító Professzionál Informatikai Zrt. műszaki ajánlatát egyesre, illetve kettesre, Európa legnagyobb biztonsági cégének, az EADS-nek a pályázatát pedig hármasra illetve kettesre értékelte a két műszaki bíráló. A többiekénél több mint másfélszeresébe kerülő Synergon-rendszer azért lehetett az összességében legjobb ajánlatnak minősíteni, mert mindkét független bíráló ötöst adott a pályázatra.

A műszaki értékelést a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság informatikai főosztályvezetője és az ő helyettese végezte el. Úgy tudjuk: ez is szült konfliktust a parancsnokságon belül: a rendszert használó „vonulós" tűzoltók" is szerettek volna részt venni a bírálatban, ám erre nem kaptak lehetőséget.

Mindeközben az is kiderült, hogy a főosztályvezető felesége a Synergon alkalmazottja. Briber István az összeférhetetlenséget firtató kérdésünkre azt válaszolta: a bírálatot végző főosztályvezető felesége nem a nyertes pályázónál (Synergon Rendszerintegrátor Kft) dolgozik. Más kérdés: a Synergon maga most nehezebben indulhat közbeszerzési pályázatokon, miután a Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt öt évben ötször büntette meg, mert kartellezett állami tendereken.

Fővárosi Tűzoltóság - családias hangulat
Fővárosi Tűzoltóság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.