Svédországban lassan eltűnhet a készpénz

Körülbelül egy évvel ezelőtt röppentek fel azok a hírek, hogy Svédország lesz Európában az első ország, ahol megszüntetik a készpénzt, pedig éppen ők voltak az elsők, akik 1661-ben bevezették a bankjegyet. Svédországban ma már csak elenyésző százalékban használnak készpénzt, ez azonban az időseknek nem tetszik.

Újabb lépést tett a készpénz nélküli társadalom felé Svédország, ami az idős embereknek nem nagyon tetszik. Stockholm Östermalm nevű negyede az egyik legelegánsabb része a városnak. Sok a jómódú, gazdag ember. 

A városrész központjában, az Östermalm tér 1-es számú épületben lévő Swedbank bejelentette, hogy tavasszal megszünteti fiókjának készpénzforgalmát, ezzel valóban lezárul majd egy korszak. Az indoklás szerint, ha nem kell ki- és befizetésekkel törődni, akkor a banknak több ideje marad arra, hogy befektetési tanácsokat adjon ügyfeleinek.

A pénzintézet honlapján el lehet olvasni, hogy hogyan lehetnek az ügyfelek „készpénzokosok”, azaz miként lehet minél kevesebb készpénzzel megoldani az életet. Ha valaki viszont „készpénzbuta” akar maradni, azt kétféleképpen teheti: vagy az automatából vesz ki, vagy az élelmiszerboltokból, ott ugyanis a pénztárnál van arra lehetőség, hogy kártyás vásárlásnál még maximálisan extra 300 korona készpénz is igényelhető. A buszokra azonban már tavaly óta nem lehet felszállni jegy nélkül, amelyet sms-ben vehet meg az ember.

A hírek szerint az idős emberek egyre elveszettebbnek érzik magukat az okostelefonok és a „készpénzokosok” világában. A fiatalok ezzel szemben már ma is mobiltelefonjaikkal fizetik a számláikat, vásárolnak az interneten, sőt akad, ahol a templomi adakozáshoz is beállítottak bankautomatákat.

Előbb-utóbb – kihalásos alapon – megszűnik a készpénz használata. Az idősek erőltetett átállítása a modern követelményekre azonban meghozhatja a negatív hatást, Svédországban ugyanis a Nyugdíjasok Országos Szövetsége igen komoly lobbierővel rendelkező szervezet. (forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.