Svédország feltalált valami régit, ami megmentheti a jövőt

A tárgyak megjavítása az eldobásuk helyett hatalmas lépés lenne a környezetterhelés csökkentésében, és még munkahelyeket is teremtene. Svédországban adókedvezménnyel támogatják a régi, már-már elfeledett módszert.
Megdöbbentő, a fogyasztói társadalom bevett szokásaival teljesen ellentéte lépésre szánta el magát a svéd kormány: arra próbálja rávenni az embereket, hogy új vásárlása helyett javíttassák meg elhasználódott cipőket, bicikliket vagy háztartási gépeket. Ennek érdekében a jövő évi költségvetésben 25-ről 12 százalékra szállítják le a javítási szolgáltatások áfáját, illetve lehetővé teszik, hogy a gépek esetében a javítás költségek felét is vissza lehet igényelni.

Az ötlet nem is kerül igazán sokba: a kisebb javítások áfájának csökkentése évente 270 millió korona (mintegy 8,6 milliárd forint) kiesést jelent, míg a háztartási gépek javítási költségeinek visszaigénylése 190 millió koronába (6,1 milliárd forint) kerül a költségvetésnek. Közben a svéd gazdaság elég stabil lábakon áll, idén várhatóan 3,5 százalékkal nő a GDP.

Az ötlet a Svéd Zöldpárttól származik, amely része a kisebbségben kormányzó koalíciónak. Per Bolund pénzügyminiszter-helyettes a BBC-nek azt mondta: az adókedvezmény egy nagyobb intézkedéssorozat része, amelynek célja, hogy a fenntartható fogyasztást ösztönözze. A svédek például már ma is leírhatják a háztartási alkalmazottak bérének 50 százalékát a jövedelemadójukból, és az új tervnek is célja, hogy munkahelyet teremtsen alacsonyabb végzettségűek számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.