Svájci parfümgyár települ Makóra

Magyarországon létesít termelő üzemet a parfümöket és aromaanyagokat gyártó svájci Givaudan. A beruházás értéke 170 millió svájci frank. A 300 új munkahelyet jelentő üzemet Makón építik fel.

A beruházás - amelynek értéke a cég közlése szerint 170 millió svájci frank - a következő öt évre szóló növekedési stratégia része, amelynek keretében a társaság a költségtakarékosság jegyében racionalizálja aromaanyag-gyártó tevékenységét Nagy-Britanniában és Svájcban.

A társaság keddi közlése szerint az aromamanyagokat gyártó magyarországi üzemnek központi helyet szánnak a gyorsan növekvő kelet-európai piac ellátásában. A cég bevételeinek 41 százalékát már most a feltörekvő piacok adják, ennek arányát öt éven belül 50 százalékra kívánják emelni.

A következő öt esztendőben évi 4,5-5,5 százalékkal tervezik növelni a bevételt, miközben az iparágban 2-3 százalékos növekedés várható.

 

Makón tervezi megépíteni a legmodernebb technológiát alkalmazó, ízesítőanyagokat gyártó üzemét a világ vezető ízesítő- és illatanyag gyártója, a svájci székhelyű Givaudan - jelentette be a cég és a dél-alföldi város vezetése kedden.

A mintegy 37 milliárd forint - beruházással a Givaudan tervei szerint az angliai Bromborough gyárból a teljes ízesítőanyag gyártást, a svájci Kemptthalból pedig a keverőüzemet telepíti át Makóra. A tervek megvalósítása az angol és svájci munkavállalói érdekképviseletekkel folytatandó egyeztetésektől függ.

A Givaudan azért Makót választotta a befektetés helyszínéül, mert a városból könnyen elérhető a cég egyre bővülő kelet-európai vevőköre és jól képzett munkaerő áll rendelkezésre, továbbá a régiónak gazdag hagyományai vannak az élelmiszergyártásban, és kiváló logisztikai összeköttetései a nyugat-európai piacokkal.

A tervek szerint az építkezés és próbaüzem három évig tart és a makói üzem a teljes gyártás beindításakor közel 300 alkalmazottat foglalkoztathat 2013 végére. A makói létesítmény a cég korábbi kelet és közép-európai, elsősorban értékesítési, termékfejlesztési és - tesztelési célú beruházásainak sorába illeszkedik. A makói gyár lesz a Givaudan első termelő beruházása a közép-európai régióban.

A makói telephely kiválasztásához és a létesítmény megvalósításához jelentős segítséget nyújtott a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) és Makó város önkormányzata - mondta el a város polgármestere, Buzás Péter (MSZP) MTI-nek.

Elmondta: a kormány 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott a beruházáshoz. A céggel három éve kezdődtek a tárgyalások, akkor, amikor az autópálya elérhető közelségbe ért. Emellett kiemelt szempont volt a svájci partner részéről, hogy a magasan képzett munkaerő is közel legyen, gondoltak itt a szegedi egyetem végzett élelmiszer-mérnökeire - tette hozzá a városvezető. A svájci cég szándéka végleges, bár még folynak az egyeztetések a szakszervezetekkel, de már megvásárolták a szükséges földterületet, és érvényes építési engedélyeik vannak.

A svájci tőzsdén jegyzett Givaudan S.A. a világ egyik vezető aromaanyag- és parfümgyártója, termékeit az élelmiszer-és kozmetikai iparban egyaránt felhasználják. A társaság az ízfokozó szerek negyedét gyártja a világon. A cég a tőzsdén Zürichben, kedden reggel jelentette be a döntést. Részvényeinek árfolyama 953 svájci frank volt hétfőn záráskor.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.