Svájci gazdája lesz a Zsolnaynak

Egy szír származású svájci állampolgár vásárolja meg a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi részvénycsomagját. A leendő gazda főképp az arab világban szeretne új piacokat találni a nehéz helyzetben lévő cégnek.

Pécs városa múlt év novemberében írt ki pályázatot a tulajdonában lévő Zsolnay 74,5 százalékos részvénycsomagjára. A tenderre egyetlen ajánlat érkezett, s a befektetőjelölttel a napokban lezárultak a tárgyalások. Ennek értelmében a pályázó, Bachar Najari a szerződéskötést követő öt napon belül 180 milliót fizet a részvényekért, s megszerzi a cég irányítási jogát.

Az új gazda a jövő év októberéig 500 milliót fordít a Zsolnay fejlesztésére. Minderről hétfőn Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere tájékoztatta az újságírókat. Csizi elmondta, hogy a kontraktus kiköti: a Zsolnay meg kell őrizze profilját, és a gyártás nem hagyhatja el Pécset. A pályázatról a pécsi közgyűlés csütörtökön dönt, ám Csizi szerint nem kérdéses, hogy igent mond a testület, mert a várost irányító és az ellenzéki frakciók egyaránt jónak ítélik a Bachar Najari ajánlatát.

A Zsolnay leendő tulajdonosa óragyárakkal rendelkezik Svájcban, Magyarországon luxusórák kereskedésével foglalkozik. Bachar Najari részben magyarnak is tekinti magát, a középkorú férfiről tudni kell, hogy jól beszél magyarul, hisz építészmérnöki diplomáját Budapesten szerezte. Najari Svájcban és az arab világban szeretne új piacot találni a Zsolnay kézzel festett porcelánjainak. Amúgy az arab országokban nem ismeretlen a Zsolnay, hisz az ottani uralkodók korábban is rendeltek dísztárgyakat a pécsi gyárból.

Az új piacokra roppant nagy szüksége van az 1853-ban alapított manufaktúrának: a cég valaha milliárd forint feletti árbevétele tavaly már 602 millióra csökkent. A Zsolnay húsz éve szinte mindig veszteséges, a múlt évi mínusz 270 millió rúg. A gyár a rendszerváltásakor még másfél ezer embert foglalkoztatott, jelenleg 216-an dolgoznak a Zsolnayban. Pécs egyébként 2005-ben – egymilliárd forintért – kapta meg az államtól a Zsolnayt, ám a város sem tudta megállítani a céget a lejtőn. Ezért előbb 2010-ben eladta 230 millióért a részvények 49 százalékát az ingatlanpiacon milliárdos vagyont szerző Jászai Gellért cégének.

Ám Jászai csapata sem boldogult a porcelángyárral, ezért a vállalkozó továbbadta a részét a Közgép Zrt.-nek 2011-ben. Az évente több tízmilliárdnyi megrendelést elnyerő, kormányközeli cég sem tudta új pályára állítani a Zsolnayt, s 2012 nyarán ingyen visszaadta részvénycsomagját a városnak. Ezek után írt ki új pályázatot Pécs, s a városvezetés úgy látja, hogy a szír-svájci tulajdonos kezében új perspektívát kap a rendszerváltás óta sok hányattatást megélő Zsolnay.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.