Svájcban nulla felé tart a kamat

A svájci központi bank közzétette irányadó kamatcélját, amely szerint a frankra számított londoni bankközi cél az eddigi 0,50-1,00 helyett immár csak 0,00-1,00 százalék.

A Svájci Nemzeti Bank ma fél százalékponttal csökkentette irányadó kamatcélját: a svájci frankra számított, háromhónapos londoni bankközi kamatcélja (LIBOR) mostantól 0,00-1,00 százalék, az eddigi 0,50-1,50 százalék helyett. A svájci központi bank öt év után először október elején enyhített, a mértékadó központi bankok egyeztetett intézkedésekor, és azóta most negyedszer csökkentette irányadó kamatcélját. Két  hónap alatt, a csütörtökivel együtt, 2,25 százalékpontot enyhített.

"Ezzel az intézkedéssel csökkentjük a még hangsúlyosabb gazdasági romlás kockázatát" – olvasható a döntés indoklásában. A bank előrejelzése szerint a svájci GDP jövőre 0,5-1 százalékkal csökkenhet, és az infláció sokkal kisebb lehet a korábban vártnál. A mértékadó központi bankok közül várhatóan a Svájci Nemzeti Bank szembesül először azzal a problémával, hogy mit tehet még egy központi bank a gazdaságért, ha irányadó kamata eléri a nullát. Elemzők szerint a svájci frank leértékelődésének elősegítése, a hosszabb távú kamatvárakozások nulla felé terelése és a fölös repókínálat jöhet szóba mindenekelőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.