Süsüt is adóztatnák! Vadkörte és csiga után is lesz adó

Megadóztatja a gyűjtögetőket is a kormány. A gombaszedőkre, csigagyűjtőkre éppen úgy adót vetnek ki, mint ahogy Süsü zsebében is turkálnának, ha eladásra szedi a vadkörtét.

Mindezt egyetlen, jövőre bevezetendő jogszabály révén érnék el, amely kötelezi a felvásárlókat, hogy az erdőn, mezőn gyűjtögető magánszemélyek által leadott szerzeményért fizetett ellenértékből forrásadót vonjanak - számolt be az adózóna. A lap azt írja, a jövő évi tervezett adótörvény-módosítási csomagban leltek rá az új szabályra, ami sajátosan egészítené ki a személyi jövedelemadóról szóló törvényt.

A konkrét javaslat szerint az szja-törvény 58. paragrafusa egy új bekezdéssel egészülne ki. Ebben szó szerint az szerepel: „(10a) A vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként – felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Az adót kifizetéskor a felvásárló állapítja meg és vonja le, továbbá a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre – a magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként – vallja be és fizeti meg. Az ügyletről a felvásárló két példányban vételi jegyet állít ki – feltüntetve azon a magánszemély nevét, adóazonosító jelét (ennek hiányában természetes személyazonosító adatait és lakcímét), a felvásárolt termék, termény megnevezését, mennyiségét, ellenértékét, a levont adót – amelynek egy példányát átadja a magánszemélynek, másik példányát az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig megőrzi. E jövedelemmel összefüggésben a felvásárlót, illetve a magánszemélyt egyéb, közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli."

Az indokolásban az áll, hogy jelenleg nincsenek egyértelmű előírások az egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek által gyűjtött termékekből származó jövedelmek adózására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.