Surányi szerint régiónk növekedése visszafogott lesz

Amíg Nyugat-Európa növekedése nem áll helyre, addig a közép-kelet-európai országok helyzete megpecsételődött, mert a korábban bevált beruházás- és exportorientált gazdaságpolitika nem valósítható meg - jelentette ki Surányi György volt jegybankelnök.

Surányi György, a Corvinus Egyetem tanára, az Európa Klub keddi budapesti rendezvényén úgy vélekedett, hogy a régió korábbi gyors gazdasági növekedése azért sem valószínű, mert a 2000 utáni évek olcsó külső forrásbevonása már nem tér vissza.

Az egyetemi tanár úgy látja, hogy amíg a nyugat-európai országok  és régiónk több országa képes ciklikus gazdaságpolitikát folytatni,  azaz  a költségvetési hiány drasztikus növelésével keresletet  teremteni, addig Magyarország számára ez nem járható út, mert az  államháztartás tervezett, 4 százalékot megközelítő hiánya nem  növelhető.

"Vitathatatlan, hogy a magyar fiskális politika mozgástere igen  szűk, de a Magyar Nemzeti Bank lazább monetáris politikával, azaz  alacsonyabb kamatokkal elősegíthette volna, hogy a gazdasági  visszaesés kisebb legyen" - fogalmazott Surányi György.

A volt jegybankelnök a pénzügyi-gazdasági válságot elemezve  kifejtette: az elmúlt egy év bebizonyította, hogy a maastrichti  kritériumok legnagyobb hiányossága: a külső mérlegekre, elsősorban a  folyó fizetési mérlegre nem nincs szabály. Így történhetett meg,  hogy miközben az USA 2000 után "teljesítette a maastrichti  kritériumokat", addig lényegében a külső finanszírozás "segítségével  állította elő a pénzügyi válságot" - mondta Surányi György.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.