Súlyosan eladósodott a brit Tesco

A kereskedelmi óriáslánc eddig világszerte hitelből terjeszkedett, ám mára 9,6 milliárd fontnyi adósságot halmozott fel. Minden egy font nyereségéhez 3,9 font adósság társul.

Részvényesek illetve alapkezelők is elfordulhatnak a Tesco-papíroktól – írja a Bloomberg hírügynökség – mivel a vállalatóriás az évtizedes nemzetközi terjeszkedés után mára rekordméretű, 9,6 milliárd fontnyi adósságot halmozott fel, ami immáron a cég hitelképességét veszélyezteti.

A Bloomberg szerint a 2008-as üzleti év végére a Tesco összesített adósságállománya a cég adózás előtti nyereségének a 3,9 szeresére nőtt, ami 1988 a legnagyobb arány. A cég emellett a napokban dobott a piacra 431 millió font értékben kötvényeket, amelynek fedezetéül a Tesco kereskedelmi ingatlanjai szolgálnak.

A cég megítélése körüli bizonytalanságot jelzi, hogy a hitelminősítők közül a  Moody’s-nál májusban „negatív” besorolást kaptak a cég hitelei, a Fitch Ratings pedig februárban léptette vissza a cég hosszútávú minősítését „AA”-ról, a rizikósabb „A”-ra, azt is  kilátásba téve, hogy amennyiben év végéig nem csökken számottevően a Tesco adósságállománya, úgy ismét felülvizsgálják a cég hitelminősítését.

- A Tesco valójában soha nem jutott el oda, hogy nettó nyereséget termeljen – jelentette ki Bradley  Mitchell, a Royal London Asset Management alapkezelője. A brit élelmiszerpiac 30 százalékát magáénak tudó Tesco-ról kissé meglepően hangzó kijelentést  Bradley azzal indokolta, hogy az erőltetett ütemű nemzetközi terjeszkedés jegyében a cég mindig egy-egy újabb piacba fektetett be.

A Tesco az idén is 320 új üzletet tervez nyitni Európában és Ázsiában, mintegy 10 százalékkal megnövelve az eladóterületét. Míg az ameriakai, a japán és a kínai piacnyitások eddig nem hozták be a befektetett tőkét a Tesco nyereségének döntő részét adó Egyesült Királyságban a versenytársak – Lidl, Aldi, Asda, Sainsbury - kikezdték a Tesco pozícióit. Ráadásul a kelet európai piacok gyengülése, ezen belül a forint és a lengyel zlotyi fonttal szembeni gyengülése is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.