Súlyos visszaesést és kamatcsökkentést jósól a JP Morgan

A világszintű feldolgozóipari termelés értékének rekordütemű zsugorodására utal az egyik vezető londoni befektetési csoport elemzése, amely óriási kamatcsökkentést valószínűsít a régióban. Szerintük a világkereskedelem összeomlásával kell számolni.

A világszintű  feldolgozóipari termelés értékének rekordütemű zsugorodására utal az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-index (PMI). A cég szerint  a kelet-európai ipari teljesítmény összeomlása a helyi valuták  gyengülését fogja okozni, de ezzel együtt is meredek jegybanki kamatcsökkentésekre ad módot. A JP Morgan, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság feldolgozó szektorának egészére kivetített, a  nemzetgazdasági mutatókból képzett saját beszerzőmenedzser-indexét, novemberi összesítésében azt írta: az általa számított össze-sített mutató a múlt hónapban 36,4-re zuhant, tehát most már messze a növekedés és a visszaesés határvonalát jelentő 50-es szint alatt van.

A kimutatás szerint a ház által számolt globális ipari teljesítménymutató az elmúlt há-rom hónapban összesen 12,2 ponttal esett. Az átfogó indexen belül a kibocsátási részmutató az előző havi 39,1-ről 33,1-re csökkent, ami a JP Morgan számítási modellje szerint éves szinten már kétszámjegyű, 13 százalékos globális ipari  termelés-visszaesésnek felel meg. Az elemzés szerint a 2001-es recesszió idején a világszintű  ipari termelési érték legnagyobb, éves összevetésű visszaesési üteme csak 7 százalék volt. Az új megrendelések mutatója soha nem látott mélységbe, 30 alá, 29,7-re süllyedt. Az export-megrendelések külön számolt részindexe is meredeken zuhant, ami a JP Morgan elemzői szerint a világkereskedelem  "összeroppanására" utal. Ebben a ház szerint nyilvánvalóan része van a pénzügyi válságnak.

A ház Magyarországról, Lengyelországról és Csehországról külön összeállítást közölt: helyzetértékelése szerint a három gazdaság gyáripari teljesítményének "szélsőséges gyengeségét" mutató helyi  mutatóknak egy kedvező velejárójuk van: a  zsugorodó gazdasági aktivitás és az ezzel párhuzamosan zuhanó nyersanyagárak már a múlt hónapban jelentősen enyhítették az  inflációs nyomást e térségben, mind a beszerzési, mind a termelői oldalon.

A JP Morgan mindezek alapján azzal számol, hogy jóllehet a helyi valuták gyengülni fognak, de ezzel együtt is agresszív kamatcsökkentés várható a három vizsgált országban, legalábbis addig, amíg a kormányok nem tesznek növekedésösztönző lépéseket.

Számításaik szerint mindhárom országban már decemberben újabb jegybanki kamatcsökkentések lesznek, és 2009 közepéig a Magyar Nemzeti Bank 3,00 százalékpontos - az októberi emeléssel egyező mértékű - a cseh jegybank 1,50 százalékpontos, a  lengyel köz-ponti bank pedig 1,75 százalékpontos kamatvágást hajt végre. A 3,00 százalékpontos ma-gyarországi kamatcsökkentési előrejelzés megfelel a szélesebb citybeli konszenzusnak, de a londoni elemzői közösségben van ennél jóval agresszívabb enyhítési jóslat is.

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének előrejelzése is lassulást jósol a cseh, a lengyel és a magyar gazdaságra, utóbbira egész éves recessziót valószínűsítve. Az elemzők Magyarországon az idei évre valószínűsített 1,1 százalékos növekedés után jövőre 2,0 százalékos GDP-visszaeséssel számolnak. Mindezek alapján a jelenlegi 11,00 százalékos szint felére, 5,50 százalékra csökkenti alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank – áll az elemzésben.

A JP Morgan székháza New Yorkban - A londoni részleg csak 2016-ra vár magyar euróövezeti csatlakozást
A JP Morgan székháza New Yorkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.