Súlyos bírság a körmendi takarék volt elnökének

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki Barkóczi Istvánra, a végelszámolás alá került Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjére a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése miatt – derült ki az MNB közleményéből.

Barkóczi István 2011. május 20-tól 2013. november 5-ig vezette a Körmend és Vidékét, vagyis addig, amíg a kirendelt felügyeleti biztosok át nem vették az irányítást a takaréknál. Az akkor lefolytatott átfogó vizsgálat következményeként az MNB idén január 23-án visszavonta a szövetkezet tevékenységi engedélyét, és elrendelte a takarék végelszámolását. Az MNB a kialakult helyzet kapcsán megvizsgálta Barkóczi István személyes felelősségét is.

A hitelintézeti törvény előírása szerint a pénzügyi intézmény igazgatóságának vezetői és tagjai felelősek azért, hogy a pénzügyi intézmény működése során a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartsa. A jegybank vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a takarékszövetkezet korábbi elnök-ügyvezetője a pénzügyi intézmény irányítása során nem a vezető állású személyektől elvárható – a fokozott szakmai követelményeknek megfelelő – gondossággal és szakértelemmel járt el.

A szankció mértékének megállapításakor a jegybank a feltárt jogellenes cselekmények súlyát, valamint azok számosságát mérlegelte. E tényállás esetében 100 ezer és 20 millió forint közötti összegű lehet a bírság, vagyis a kiszabott büntetés mértéke alapján a feltárt hiányosságok és jogszabálysértések súlyosak lehettek. Ezt támasztja alá az is, hogy az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések kapcsán ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

A Napi.hu január elején számolt be arról, hogy a Körmend és Vidékével szemben indult felügyeleti vizsgálat igen kusza ügyleteket és kiterjedt céghálót tárt fel. A takarék működése külső vizsgáló számára áttekinthetetlen volt. A portál meg nem erősített információi szerint jelentős volt az értékvesztés hiánya, és nehezen értékelhető fedezeteket alkalmaztak.

Nehezen volt igazolható a takarékszövetkezet által kimutatott tőkehelyzet valódisága is, ugyanis a tulajdonosok nagy része közvetlenül vagy közvetve ügyfélkapcsolatban áll a takarékkal, így a társaság jelentős részben saját maga áll a tőkeemelések mögött. A takarék jelentős részben a tulajdonosaihoz köthető cégeket hitelezett. Ezeket úgy fizették vissza, hogy a céghálóban folyamatosan kapott valamely új cég hitelt, és ez az új hitel vált – több áttéten keresztül – a régebbi hitel visszafizetésének forrásává.

A cégadatok szerint az utóbbi időben négytagú igazgatóság irányította a körmendi takarékot: Török Péter, Habozy László, Barkóczi István és Forgács Béla, akik nagyrészt 2009 körül kerültek kapcsolatba a céggel. A takarékszövetkezet 2007-2009-ben olyan nehéz helyzetbe került, hogy csak az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap tőkejuttatása tudta volna stabilizálni a helyzetét. Ennek feltételeit (az irányítási jogok átadása) azonban a takarék nem akarta teljesíteni, hanem új befektetőket keresett. Így került a jelenlegi befektetői kör a takarék tulajdonosai és irányítói közé.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.