Süllyedőben a balatoni zászlóshajó

Felszámolás indult a balatonalmádi Hotel Ramadát működtető cég ellen. A Wossala Györgyhöz kötődő vállalkozás egy hat évvel ezelőtt felvett 2,9 milliárd forintos fejlesztési hitelbe bukott bele. A felszámolóbiztos elkerülhetetlennek látja a négycsillagos hotel értékesítését.

Elsüllyedni látszik a balatoni idegenforgalom egyik zászlóshajója: felszámolási eljárás indult a balatonalmádi négycsillagos Hotel Ramadát működtető Wossala Kft. ellen - adta hírül a Veszprém megyei Napló.

- A felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelmet még 2009. szeptember 30-án nyújtották be a Wossala Kft.-ből két éve kivált kisebb szervezeti egység, a Prémium Consult Kft. ellen, az egyik szállító négymillió forintot követelt a cégtől - nyilatkozta a lapnak Sáfrány Mihály, a bíróság által kijelölt felszámoló cég, a szegedi Délprodukt Kft. ügyvezetője.

Az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság a felperes keresetét elutasította, melyet az megfellebbezett, így az ügy a Győri Ítélőtáblához került. Az ítélőtábla az elsőfokú bírósági döntést megváltoztatta. Mivel a kiválás miatt a Wossala Hotels Kft. háttérfelelősséggel tartozik a kivált cég tartozásaiért is, ezért az ítélőtábla elrendelte a 2002-ben alapított Wossala Kft. felszámolását.

A felszámolóbiztos a Naplónak elmondta: ezzel a határozattal nagyon nehéz helyzetbe került a társaság, amelynek a gazdálkodása amúgy is kiélezett volt. A Wossala Kft. a 2005-ös szálloda felújítás kapcsán 2,9 milliárd forint – svájci frank alapú – hitelt vett el. Az eltelt idő alatt törlesztésként 1,1 milliárd forint tőkét és kamatot fizettek vissza. Mindezek ellenére – a svájci frank árfolyamváltozásából adódóan – a mai napon 4,9 milliárd forint tőke-, és kamattartozásuk van. Ez az összeg egy egymilliárd forintos árbevételű cég esetében már kezelhetetlen.

Sáfrány Mihály a helyzet áttekintése után úgy döntött, a Ramada Hotelt változatlan színvonalon tovább kell üzemeltetni, ezt a legnagyobb hitelező bankkal is egyeztette. A felszámolási eljárásból a vendégek semmit nem vesznek, nem vehetnek észre. Fontos szempont a 130 munkatárs tovább foglalkoztatása is. A vagyon értékének a megőrzése miatt ugyancsak szükséges a működtetés, hiszen egy „élő” hotelt lényegesen magasabb áron lehet eladni, mint amelyik bezárt. A szálloda értékesítése ugyanis elkerülhetetlen - írja a Napló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.