Süllyed a német gazdaság hajója is

Az euróövezetben sem gyújthatnak majd örömtüzeket a friss, 2012-es GDP-adatok láttán. A számok szerint Európa még 2012 záró negyedében is zsugorodott, s a kilábalás elhúzódó folyamat lesz.

Németországban 2009 óta nem volt annyira rossz a helyzet, mint 2012 záró negyedévében, amikor is a hazai össztermék (GDP) 0,6 százalékkal maradt el a harmadik negyedévben mérttől. Aggodalomra ad okot, hogy a német gazdaság motorjába homokszem került, ami az export jelentős csökkenéséhez vezetett.

A német statisztikai hivatal (Destatis) friss adatai szerint nemcsak az export, az import is visszaesett, ami az elsősorban a német piacra dolgozó magyar beszállítók számára meglehetősen rossz hír. Az euróövezet második gazdasági erőközpontja, Franciaország is a várakozásoknál rosszabbul teljesített, ezt jelzi a 0,3 százalékos negyedéves GDP-visszaesés.

Ráadásul a tavalyi adatok revíziójakor 2012 valamennyi negyedévének növekedési adatát 0,1 százalékponttal korrigálni kellett – lefelé. Ez azt eredményezte, hogy a franciák is recesszióba süllyedtek az elmúlt időszakban. Mindez azzal is járhat, hogy az euróövezeti adósságválság kezelése háttérbe is szorulhat, hiszen a két nagy gazdaságnak a saját háza táján is bőven lesz majd tennivalója.

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök szerdán először ismerte el, hogy a 2013-ra kitűzött deficitcél tarthatatlan lesz.

Az euróövezeti teljes, országokra lebontott GDP-adatokat 11 órakor közli az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. Az előzetes becslések szerint 0,4 százalékos negyedéves visszaesést szenvedett el 2012 záró három havában az övezet, azaz még mélyebbre süllyedt a recesszióban.

Az idei előjelek azonban kedvezőek, elemzői vélemények szerint 0,3 százalékos előrelépést is hozhat az első negyedév – írja a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.