Sukoró: a jogi eszközökkel is élhet a PM

A Pénzügyminisztérium fontosnak tartja a sukorói beruházással kapcsolatos aggályok kezelését, ezért ha szükséges, a telekcserével kapcsolatban felmerült szabálytalanságok miatt jogi eszközöket is alkalmaz. A valós tényektől nagymértékben elrugaszkodó vádaskodások nem segítik a nemzeti vagyon védelmét - közölte a tárca.

A PM közleménye hangsúlyozza: "...lényeges, hogy ezt a munkát higgadt légkörben lehessen végigvinni, a vagyongazdálkodás ügyét a megszólalók ne használják fel politikai előnyszerzésre, főleg ne hamis és alaptalan állításokra hivatkozva". A minisztérium közleménye ugyan név szerint nem említi az Élőlánc Mozgalmat, a szervezet kedden több mint 30 közéleti személyiség által aláírt, az MTI-hez eljuttatott levélben követelte a nemzeti vagyonnal kapcsolatos minden további privatizációs lépés leállítását.

Élőlánc Sukorón
Élőlánc Sukorón

Az aláírók a Sukoróra tervezett King's City beruházás kapcsán felháborodással fogadták azt a hírt, miszerint a magyar pénzügyminiszter ahelyett, hogy minden erejével igyekezne megakadályozni a beruházás előkészítését, nyílt levélben ajánlotta fel további tárgyalási készségét a bűncselekmény elkövetésével meggyanúsított befektető számára.

A levél aláírói között szerepel Ángyán József egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, Bagi Béla országgyűlési képviselő, Bencze Izabella jogász, Lányi András író, filozófus, Makovecz Imre építész, Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár és Náray-Szabó Gábor akadémikus.

A pénzügyminisztérium közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a valós tényektől nagymértékben elrugaszkodó vádaskodások nem segítik a nemzeti vagyonnal való gazdálkodást, a nemzeti vagyon védelmét. A vádaskodások "...megnehezítik az esetleges problémák beazonosítását, feltárását, a felelősség megállapítását, a  gazdálkodási folyamatok közvélemény általi ellenőrzését". A közleményben a minisztérium arra kéri az állami vagyongazdálkodás ügyében a nyilvánosság előtt megszólalókat, hogy csak kellően alapos tájékozódás után formáljanak véleményt és  tartózkodjanak az alaptalan vádaskodásoktól.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a minisztérium az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentését megelőzően már részletesen foglalkozott több 2008. évi vagyongazdálkodási problémával, eljárásokat kezdeményezett, és a miniszter a nyáron azonnali hatállyal menesztette gazdálkodásáért felelős korábbi vezérigazgatót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.