Striguláz a NAV. Forgalomszámlálás a kockázatos boltokban

A vásárlókat is összeszámolják a revizorok a kockázatos adózóknál. Azt, hogy kinél striguláznak, az online pénztárgépekből érkező adatok elemzésével választják ki, és erre az eljárásra számíthatnak a korábban már mulasztási bírsággal sújtott üzletekben is. A próbavásárlás szép hagyománya szintén tovább él.

Július elején indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzés-sorozata. A turisták által gyakran látogatott helyeken és a tömegeket vonzó rendezvényeken számítani lehet az adóellenőrök és a pénzügyőrök jelenlétére – közölte a NAV csütörtökön.

A közlemény szerint a kockázatos adózóknál az ellenőrök nyitástól zárásig vagy kifejezetten csúcsidőben rögzítik a vásárlók számát és a vásárlások összegét, majd a helyszíni adatokat összehasonlítják a pénztárgép adataival, főként a más napokon rögzített mennyiséggel.

Az adóhivatal kiemelte, hogy több forgalomszámlálás is előfordulhat egy adózónál, sőt a sorozatosan aránytalan forgalmi adatok megalapozhatják az adott vállalkozó adóbevallásainak utólagos ellenőrzését, ugyanis a kiugró eltérések szándékos adóelkerülésre utalhatnak.

A revizorok azt is ellenőrzik, hogy a kereskedők, szolgáltatók szabályos bizonylatot adnak-e, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat, és tudják-e igazolni áruik eredetét – sorolta közleményében a NAV.

Az eddigi tapasztalatok szerint forgalomszámláláskor vannak, akik kétszer annyi bevételt rögzítenek a pénztárgépben, mint az előző hét azonos napján. Az online adatokból az is látható, hogy a legtöbben áttérnek a pontos és szabályos nyugtaadásra az ilyen helyszíni ellenőrzés után, ahol viszont továbbra sem rögzítenek minden tételt, ott nagy eséllyel ismét forgalomszámlálásra lehet számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.