Stressz-tesztet, stressz-tesztet!

Az óceán innenső partján is sürgetik az amerikaihoz hasonló banki-pénzintézeti stressz-tesztek elvégzését , hogy a kormányzatok bizonyosságot nyerhessenek: a térséget a jelek szerint még egy ideig sújtó recesszióban a bankok, biztosítók képesek lesznek-e fennmaradni, főleg támogatások nélkül.

Az alaphangot legutóbb José Joaquín Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztosa adta meg, aki hétfőn adott interjújában ismét kiemelte: az unió bankjainak szüksége van a tesztekre, és az európai bankrendszert meg kell tisztítani a mérgező elemektől, mert ez elemi feltétele a gazdasági fellendülésnek. Ha a bankok mérlegei nincsenek tisztába téve, nem történnek meg a szükséges korrekciók, akkor a megfelelő hiteláramlás sem állhat helyre.

Az európai biztosítók fő felügyeleti szervének egyik vezetője kedden bejelentette, hogy a harminc vezető európai biztosítóintézetnél sorra kerülnek majd a stressz-tesztek jövőre, ellenőrizendő, mennyire képesek ellenállni a pénzügyi válsághelyzetnek. Az illetékes szerint jelenleg ugyan stabil lábakon állnak ezen intézmények, de ahogy egyre nyúlik a gazdasági-pénzügyi válság, ez egyre nagyobb hatással lehet majd a biztosítókra.

Néhány biztosító tesztje már nemzeti keretek között folyik - emlékeztet a Reuters hírügynökség, de az ellenőrzéseket az egész európai biztosítói szektorra ki kell terjeszteni. - Új módszereket kell kidolgozni, hogy felmérhessük, mennyire vannak kitéve a pénzpiaci válságoknak - mondta az illetékes, Thomas Steffen. A biztosítók most igen sebezhetők, hiszen jelentős befektetéseket hajtottak végre a részvények, az adósságok piacán. Mindeközben az emberek életbiztosítási és nyugdíjbiztosítási befizetéseit kockáztatják.

Almunia viszont elsősorban az uniós tagállamokat sürgette, hogy folytassák le stressz-tesztjeiket bankjaikon, mivel az EU Bizottsága nem erőltethet rájuk ilyen programot, csak bátorítja őket ezek elvégzésére. Helyettese, Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke is úgy véli: jó lenne a 20-25 legnagyobb európai bankra elvégezni a stressz-tesztet. Ausztriában rendszeresen végeznek efféle vizsgálatokat. Ugyanakkor célszerűnek tartja, hogy a teszteredményeket az egyes bankokra ne hozzák nyilvánosságra, nem úgy, miként az Egyesült Államok 19 nagybankja esetében, amelyeknél kiderült, hogy összesen még 75 milliárd dollárt kell beléjük pumpálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.