Strauss-Kahn megmozgatta a forintot

Az IMF elnökének délutáni, pozitívként értékelhető nyilatkozata alapján az valószínűsíthető, hogy a forintpiac bizonytalansága túlzott volt. Az euróárfolyam 281 forintról rögvest 277 forint alá szállt.

Az IMF elnökének Dominique Strauss-Kahnnak délutáni, Reuters-nek tett nyilatkozata után valamivel tisztábban lehet látni. Úgy tűnik az elnök magyarországi látogatása körül kialakult találgatások, illetve az ebből fakadó forintpiaci bizonytalanság eltúlzott volt – mondta a Népszabadságnak Bebesy Dániel, a Budapest Bank elemzője. Ezzel együtt azok a nehézségek, amelyek 2008-ban jellemezték az országot, továbbra is léteznek. Így többek között magas a külső finanszírozási igény, magas a külső adósság, s ezek azt eredményezik, hogy a forint továbbra is a régióban az egyik legsérülékenyebb deviza.

A sebezhetőséget az is erősítheti, hogy a kormány által előzetesen kalkulált, idei évre várt egy százalékos gazdasági zsugorodása igencsak optimista prognozis. A visszaesés alighanem 3-4 százalék körül lesz, ráadásul az inláció is alacsonyabb lesz a kormány által jelenleg vártnál, vagyis a költségvetés bevételi oldalán lehetnek gondok.

Az MNB helyzete ebben a környezetben meglehetősen kényelmetlen, hisz  csökkenő infláció mellett akár tovább is vághatná az alapkamatot, ez viszont további jelentős forintleérétkelődéshez  is vezethet, ami a devizahitelesek számára tragikus is lehet.

Össszességében az a helyzet, hogy a mostani hirtelen forintgyengülés túlzottnak mondható, kisebb korrekció következhet, azonban hosszabb távon feltehetően mégis inkább  egy viszonylag gyengébb forint a valószínűbb, erősödés esetén ugyanis az MNB minden bizonnyal bátrabb kamatvágásba kezdene. – mondta Bebesy Dániel.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.