Nokia: a nagy hátraarc

Létszámleépítés és straté­giai szövetség a Microsofttal: meglepetést nem okozott Stephen Elop Nokia-vezér, aki Londonban ismertette, hogyan kívánja megmenteni és újra elsővé tenni a cégét.

 

Ahogy arra számítani lehetett, a Nokia vezérigazgatója Londonban, a távközlési ipar szakemberei előtt azt jelentette be, hogy az okostelefon-stratégiájuk kudarcot vallott, ezért vállalata szakít eddigi stratégiájával, és szövetkezik a Microsofttal, így a cég által elsődlegesen használt mobiltelefon-platform a Windows Phone7 lesz.

Egyúttal azonban bejelentette: véleménye szerint a cég túl nagy költségekkel működik, ezért csökkenteni kívánja a 132 500 fős létszámot. Részleteket nem árult el, vagyis a cég dolgozói, köztük ötezer ember a komáromi gyárban és jó néhány a hazai kutatás-fejlesztés részlegen, illetve a helyi irodákban, aggódhatnak az állásukért, mindaddig, amíg a vezér pontosan fel nem vázolja, hogyan kívánja karcsúsítani a céget.

A Nokia Magyarországnál lapunk kérdésére nem kívánták kommentálni az információt, hiszen ők sem tudnak semmit, így jobbára szakértői vélekedésekre támaszkodhatunk. Ezek szerint a magyar gyár dolgozóit érintheti a legkevésbé az intézkedés, hiszen a Nokia eladásai az utóbbi időben csökkentek majd minden pia­con, de nem olyan mértékben, hogy gyártási kapacitásokat kellene leépíteni. Ha azonban a csökkenő trendet nem tudják megfordítani, erre is szükség lehet.

Komolyabb nyirbálásokra számíthatnak a „nagyobb hozzáadott értéket termelő”, praktikusan a jól fizetett mérnöki és fejlesztői területen, annál is inkább, mert a Microsofttól a cég a jövőben lényegében kész szoftvert fog kapni – amelyet ugyan fejleszteni kell, de közel sem akkora erőforrásokkal, mint a saját esetén. A saját szoftver, a Symbian rendszer egyelőre marad, de mivel a vezér burkoltan zsákutcának minősítette, vélhetően csak addig, amíg a jelenlegi telefonok kifutnak. Ez a tény is számos fejlesztő munkahelyének megszűnését jelenti. A Nokia által életre hívott kudarcszoftver az alsó-közép kategóriában esetleg tovább is használatos maradhat. Hacsak, ebben a szegmensben a szerepet nem veszi át a ­MeeGo, amely a Nokia és az Intel tavaly bejelentett együttműködése.

A lépés a Nokia szempontjából mindenképp időben jött: a cég még bőven a nyereségzónában van, a legutóbbi negyedévben 743 millió euró nyereséget termelt – ám egy évvel korábban 882 milliót. Mivel a korábbi évek is nyereségesek voltak, a Nokia anyagilag mindenképp erősen vág neki az átalakításoknak, és fejlesztésekre is van forrása.
Kérdés azonban, hogy az okostelefon-versenyben nem késtek-e el. Az Apple, az And­roid és a Blackberry ugyanis egyre nagyobb szeletet hasít ki abból a piacból, amelyben öt éve még egyeduralkodó volt a Nokia. S az is kérdés, hogy a Microsoft a Nokiával együtt képes lesz-e sikerre vinni a Windows Phone 7 rendszert, ezzel pedig gyökeret verni a mobilterületeken.

A redmondi cég számára ez kulcskérdés, mert versenyképes mobilmegoldások nélkül hamar teret veszthet a hagyományos piacain is. S az sem tisztázott, hogy milyen marketingstratégiát követnek a cégek, hiszen a mobilos Windows esetében maga a rendszer a márka, s még a legnagyobbak termékei is egy kaptafára készülnek, mint a HTC, a Samsung vagy az LG.

 

Nokia chief executive Stephen Elop (L) speaks, watched by Microsoft chief executive Steve Ballmer at a Nokia event in London February 11, 2011. Nokia and Microsoft teamed up to build an iPhone killer on Friday in a desperate attempt to take on Google
Nokia chief executive Stephen Elop (L) speaks, watched by Microsoft chief executive Steve Ballmer at a Nokia event in London February 11, 2011. Nokia and Microsoft teamed up to build an iPhone killer on Friday in a desperate attempt to take on Google and Apple in the fast-growing smartphone market. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.