Stratégiai megállapodás a Linamarral

Stratégiai megállapodást írt alá a Linamarral, tárgyalt a BlackBerryvel, befektetői fórumon beszélt, oktatási-innovációs megbeszéléseket folytatott, technológiaközpontot tekintett meg kanadai látogatásán Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára. Útját az Egyesült Államok keleti partvidékén, többek között a Szilícium-völgyben folytatja.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormány nevében a Linamar kanadai céggel kedden a kanadai Guelphben Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára.

A megállapodást az általános gépgyártásban és a nagy pontosságú autóipari forgácsolt alkatrészgyártásban érdekelt Linamar anyavállalatának központjában Linda Hasenfratz, a vállalat vezérigazgatója, a Linamar Hungary Zrt. felügyelőbizottságának elnöke látta el kézjegyével.

"A Linamar azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy az árbevételét 2020-ig megháromszorozza, amiben a magyarországi telephelyeknek is jelentős szerep juthat" - nyilatkozott az MTI-nek telefonon helyi idő szerint kedden Cséfalvay Zoltán.

Az államtitkár elmondta, hogy az 1992-ben alapított Linamar Hungary Zrt. székhelye Békés megyében, Orosházán található, emellett működik egy telephelye Békéscsabán is. A társaság Magyarországon több mint 2100 főt foglalkoztat, jelentős belföldi beszállítói háttérrel rendelkezik, és kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez.

Cséfalavay a nap folyamán Torontóban részt vett egy befektetői fórumon, amelyen felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországon eddig beruházott külföldi működő tőke több mint 100 milliárd dollár, amiből a kanadai cégek mindössze 2,1 milliárddal vették ki részüket, ezért van tere az együttműködés fejlesztésének.

Az államtitkár a magyarországi kutatási és fejlesztési befektetésekről megbeszélést folytatott Reza Moridivel, Ontario tartomány kutatás- és innovációügyi miniszterével. Elmondta, hogy a magyarországi vállalkozások iránt - mind az ontariói kormány részéről, mind a vállalatközi együttműködés terén - elsősorban az élettudományok, például az orvosi műszergyártás terén mutatkozott érdeklődés.

Az államtitkár hangsúlyozta: észak-amerikai látogatásának fő célja annak bemutatása, hogy Magyarország nemcsak ipari termelési, hanem kutatás-fejlesztési és innovációs célterület is lehet.

Cséfalvay Zoltán megbeszélést folytatott a BlackBerry vezetésével is. Az államtitkár elmondta, hogy a telekommunikációs cég a Budapesti Műszaki Egyetemen egy hatvanfős szoftverfejlesztői csoportot foglalkoztat, és itt is további lehetőségek nyílhatnak a jövőben.

Az államtitkár a Waterloo-i Egyetemen a felsőoktatás és a vállalatok igényei összehangolásának ontariói gyakorlatáról folytatott eszmecserét. Látogatást tett a torontói MaRS "technológiagyorsító" központban is, amely a nagysebességű internetes és telefonos kommunikáció fejlesztésén dolgozó induló cégek működését támogatja.

"Azt tanulmányoztuk, hogy a magyarországi kutatás-fejlesztésben és innovációban az ilyen jellegű együttműködést és támogatásokat hogyan lehetne alkalmazni" – mondta.

Cséfalvay Zoltán Kanadából az amerikai Szilícium-völgybe utazik tovább, és az Egyesült Államok keleti partvidékén is megbeszéléseket folytat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.