Agrár világfórum Budapesten

A világgazdasági válság dacára az élelmiszergazdaság töretlenül fejlődhet. A lehetőségekről a hétvégén Budapesten rangos világfórum kezdődik.

Az élelmiszergazdaság  a világgazdasági válság ellenére folyamatosan növekedhet, ugyanis az élelmiszerfogyasztók száma is egyre nő. A mezőgazdaság és a élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált. A világgazdasági kereslet idején az élelmiszert exportáló országok jelentősége egyben lehetőségei is növekednek, csak a megfelelő módszert kell megtalálni, hogy a termékeket megfelelő jövedelem mellett eljuttathassák a fogyasztükhoz - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azon a sajtótájékoztatón, amelyen beszámoltak a hétvégén Budapesten kezdődő Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum eseményeiről.

A Charlevoix lamb looks through a fence at the Ferme Eboulmontaise in Les Eboulements, Charlevoix May 13, 2009. The Charlevoix lamb was awarded, by Quebec's Department of Agriculture and Fisheries, the designation
A Charlevoix lamb looks through a fence at the Ferme Eboulmontaise in Les Eboulements, Charlevoix May 13, 2009. The Charlevoix lamb was awarded, by Quebec's Department of Agriculture and Fisheries, the designation "Indication Geographique Protegee (I

A miniszter elmondta azt is, hogy a magyar mezőgazdaság mindig is kiviteléről volt ismert. Tavaly például 5,7 milliárd euró értékben szállítottunk külföldre élelmiszert, illetve mezőgazdasági terméket, miközben az importért 3,8 milliárd eurót fizettünk és az külkereskedelmi mérleg az idei első negyedévben  is hasonló módon alakult.

Nemzetközi Élelmiszer- és Agrárgazdasági Szövetség (IAMA) június 20-23. között,  első alkalommal a régióban, Budapesten szervezi meg a "Globális kihívások és lokális válaszok" címmel azt a nemzetközi tanácskozást és tudományos szimpóziumot, amelyen a világ jelentős tudományos műhelyeinek, globális vállalatainak vezetői keresik, egyebek mellett arra a kérdésre a választ, hogy miként kapcsolódhat egy, egy régió, akár különleges nemzeti termékeivel a globális élelmiszerlánchoz. 

A konferencián egyébként 52 országból 400-an érkeznek. Vajda László, az agrártárca főosztályvezetője, az IAMA elnöke elmondta: a hétfőn kezdődő világfórumot megelőzően a hétvégén FAO workshopot is megrendeznek, de magyar kérésre a programba emelték a magyar bor és pálinka marketing vitaülést is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.