Stiglitz óvatosságra int

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint ma nagyobbak a gondok az amerikai bankrendszerben, mint a Lehman Brothers bank tavalyi csődje előtt voltak, a hitelválság óta nem sikerült orvosolni az alapvető problémákat.

Az Egyesült Államokban és sok más országban csak még hatalmasabbakká váltak azok a bankok, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy  megengedető lenne bukásuk - idézte Stiglitzet a Bloomberg  hírszolgálat hétfőn. A neves közgazdász véleménye azt az álláspontot erősíti, amelyet Paul Volcker, az amerikai központi bank, a Fed volt elnöke korábban  kifejtett: az Obama-kormánynak meg kellene kurtítani a bankok méretét.

Elemzők rámutatnak: miközben Barack Obama elnök arra törekszik,  hogy szorosabb állami ellenőrzés alá vonja a rendszer működése  szempontjából kulcsfontosságú bankok működését, nem kényszeríti  azokat méretük csökkentésére vagy szerkezetük egyszerűsítésére.

Stiglitz szerint az Obama-kormány politikai megfontolásból nem  mer határozottabb változtatásokat követelni a pénzügyi szektorban.  Véleménye szerint az amerikai pénzügyi ágazatban eddig semmilyen  lényegi reform nem történt, amelyet a bankok csak visszafognak.

Úgy látja, hogy a világgazdaság messze van még attól, hogy  kilábalásról lehessen beszélni, jóllehet már nem táncol a szakadék  szélén. Szerinte egy hosszabb ideig tartó gyengélkedési időszak  következik.A Lehman Brothers összeomlásának évfordulóján megjelent szerkesztőségi cikkében a The New York Times is megállapította: a  pénzügyi szektor szabályozási reformjának fontos feladatát a kormány  még nem hajtotta végre.

Az újság rámutatott: problémás a kormánynak az a javaslata, hogy  a Fed ellenőrizze és szabályozza a rendszerfontosságú intézményeket,  mivel a monetáris politikát irányító szövetségi  tartalékbank-rendszer működése maga is kockázati tényező.

A USA Today rámutatott: a jövőbeni nagyobb kormányzati  szabályozás kevesebb profitot fog jelenteni a bankoknak, mivel  Washington a jelenleginél nagyobb tőketartalékolást fog számukra  előírni, így a bankok kevesebb működőtőkét forgathatnak meg.

Az újság szerint a Lehman bukása utáni hitelpiaci pánik és  befagyás valószínűleg nem ismétlődhet meg, a kormány ugyanis -  tanulva a Lehman csődje utáni helyzetből - nem fogja megengedni,  hogy a rendszerfontosságú bankok csődbe menjenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.