Steve Jobs halála is felpörgeti az új Iphone 4S eladásait

Elemzők szerint a péntektől kapható új okostelefonból akár négymillió is elkelhet az első héten.

Háromszor annyit is eladhat az Apple az új Iphone 4S-ből, mint tavaly az Iphone 4-ből a az okostelefon debütálása utáni első héten – vélik a Reutersnek nyilatkozó elemzők. Az Ausztráliában, USA-ban, Kanadában, Japánban, Európában pedig Franciaországban, Németországban és Angliában pénteken piacra dobott Iphone 4S-ért már most hosszú sorok kígyóznak az üzletek előtt.

Londonban, Tokióban és Frankfurftban az Apple-fanatikusok már az éjszaka tábort vertek az egyes üzletek előtt, több százan várakozva a nyitásra. „Ilyent más cégnél nem láthat. Az Apple egy üzleti márka és egy vallás ötvözete” - mondta egy készülékre várakozó rajongó a Reutersnek.

A termék bemutatója előtt hasonló izgalmi állapot kerítette hatalmába a tőzsdéket, ahol az Apple részvények értéke cirka 10 százalékot ugrott a héten, és 378,7 milliárd dolláros tőkével immáron az Apple lett a világ legértékesebb cége, lekörözve a 371 milliárdos kapitalizációjú Exxon mobile-t.

A tavalyi 1,7 milliós Iphone 4 eladásokat várhatólag helyből leköröző forgalom oka az lehet, hogy a kütyü a nemrég elhunyt Steve Jobs utolsó mestermunkája, és Steve Jobs nemrégiben bekövetkezett halála különös aktualitást adott az Iphone 4S piacra dobásának.

Az egyik, Reutersnek nyilatkozó kritikus Jobs halálát egyenesen a Beatles alapító John Lennon halálához hasonlította, amikor neves beatzenész tragikus halála után elkapkodták a Beatles lemezeket.

A Bloomberg szerint az új Iphon kedvezően nyilatkoztak a kritikusok, így kiemelték, hogy a készülék sokkal jobb beszédfelismerő szoftverrel, kamerával és gyorsabb processzorral rendelkezik.

Az Apple-nek már így is jócskán megtérült az Iphone 4S beruházása: már a héten egymillió darab Iphone 4S-re kaptak előrendelést.

A 2007-ben bevezetett Iphone mára az Apple aranytojó tyúkja lett, amely a cég bevételeinek mára a felét produkálja. Bár az új modell eladásai még nem jelennek majd meg az Apple negyedik negyedévi üzleti eredményeiben, amelyet várhatólag október 18.-án tesz közzé a cég. Még így is elemzők szerint mintegy 60 százalékkal, 6,9 milliárd dollárra ugrott meg az időszak alatt az Apple profitja.

Huszonkét további országban várhatóan október második felében dobják piacra az Iphone 4S-t.



Japán vevő telefonnal
Tokió, 2011. október 14. Japán vevő mutatja az Apple amerikai elektronkai óriáscég okostelefonjának legújabb modelljét, az iPhone 4S-t, miután megvásárolta azt egy mobilszolgáltató üzletében Tokióban. (MTI/AP/Inuje Icuo)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.