Stagnáltak az ipari termelői árak októberben

Az ipari termelői árak nem változtak sem az előző havihoz, sem az egy évvel korábbi értékhez képest októberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009. októberében az előző havihoz viszonyítva 0,5 százalékkal, míg a 2008. októberivel összehasonlítva 2,7 százalékkal mérséklődtek. Az ipari exportértékesítés árai októberben a szeptemberinél 0,4, a tavaly ilyenkorinál pedig 1,8 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipari termelői árak szeptemberben az előző havihoz képest 0,1 százalékkal nőttek, míg tavaly szeptemberhez viszonyítva 3,4 százalékkal emelkedtek. Tavaly októberben az ipari termelői árak 3,5 százalékkal nőttek az előző hónaphoz, és 7,6 százalékkal bővültek az egy évvel korábbihoz képest.

Az idén októberben a legnagyobb mértékben az élelmiszeripar, a vegyi anyagok, termékek gyártása, valamint a gyógyszergyártás árai csökkentek a világpiaci ármozgások hatására. Ezzel szemben a számítógép-, elektronikai termékgyártásban 0,8, a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban, a járműgyártásban, valamint az egyéb feldolgozóipar és javításban 0,3 százalékkal emelkedtek a belföldi értékesítési árak.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai októberben 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak a szeptemberinél, az október 1-jétől alkalmazott alacsonyabb fűtési hődíj következtében. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai ebben a hónapban sem változtak.

Tizenkét havi összehasonlításban a legnagyobb mértékben az egyéb feldolgozóipar és a javítás, a járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása ágazatokban emelkedtek az árak. A 2008. októberihez viszonyítva 16,5 százalékos árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban. A feldolgozóipar egészében az elmúlt tizenkét hónap alatt 3 százalékkal estek vissza az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai - a március óta rendre jelentkező havi árcsökkenés következtében 2009 folyamán először - 1,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2008. októberinél. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2009. októberben 0,4, tizenkét havi összehasonlításban 1,8 százalékkal emelkedtek.

A forint októberben egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 1,2, a dollárhoz képest 2,9 százalékkal erősödött. A 2008. októberivel összevetve az euróhoz mérten 4,2 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva pedig 6,1 százalékkal erősödött a forint.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.