Stabilizációs jelek a világgazdaságban

Lassul a visszaesés a világgazdaságban: londoni elemzők a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban tartósnak látszó stabilizáció jeleire bukkantak.

Széles bázisú és immár tartósnak látszó stabilizáció indult meg a világgazdaság feldolgozóipari és szolgáltatási szektorában egyaránt az egyik vezető londoni befektetési csoport szerint.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a feldolgozó és a szolgáltatási szektor teljesítményadataiból összesített saját beszerzőmenedzser-indexét, a múlt hónapról kiadott legújabb összesítésében azt írta: az általa képzett mutató márciusban meredeken, 2,7 ponttal 40,1-re emelkedett.

Ez nem azt jelenti, hogy a világgazdaság két fő szektorának kibocsátási értéke nőtt - a PMI-mutató 50-es érték felett jelzi a vizsgált szektorok teljesítményének növekedését -, de erőteljesen utal arra, hogy a lassulás mértéke csökkenőben van.

A JP Morgan elemzői a legújabb adatsorhoz fűzött kommentárjukban kiemelik: a cég által képzett összágazati aktivitási mutató az elmúlt négy hónapból háromban emelkedett, és ez a tartós jelleg véget vetett azoknak a félelmeknek, hogy a folyamat a korábbi PMI-emelkedések után gyorsan visszafordul. Ehelyett egyre inkább az valószínű, hogy a mutató a korábbi recessziók utánihoz hasonló, stabil kilábalási pályát jelez, áll az elemzésben.

A JP Morgan hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az átfogó PMI-mutató még mindig gyengébb, mint bármikor a korábbi ciklusok során, az ipari termelési érték és a GDP továbbra is nagyon jelentős zuhanását jelezve.

Ez a folytatódó visszaesés egyértelműen látszik abból is, hogy az idei első negyedévi PMI-mutatók átlaga hozzávetőleg egyezik a tavalyi utolsó negyedévi átlaggal, ami arra vall, hogy még nem lesz nagy különbség a gazdasági aktivitás zsugorodási ütemei között e két negyedévben.

A JP Morgan szakértői szerint az index előremutató elemei ugyanakkor azt valószínűsítik, hogy a második a negyedévben már erőteljesen csökkennek a visszaesési ütemek.

Az idei első negyedre más nagy londoni házak mindazonáltal még súlyos visszaeséseket jósolnak, és a nagy ipari erőcentrumok közül rendre Japánt jelölik meg a legrosszabb állapotban lévő fejlett gazdaságként.

A Barclays Capital befektetési csoport heti világgazdasági helyzetjelentése például Japánban 5,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít a 2009. január-március közötti időszakra negyedéves összevetésben, ami a ház számítása szerint nem kevesebb mint 20,3 százalékos, szezonálisan kiigazított éves GDP-zuhanásnak felelne meg. A cég szerint ez minden idők legrosszabb negyedéves japán gazdasági teljesítménye lenne.

Mindazonáltal a Barclays Capital is kiemeli Londonban kiadott heti elemzésében, hogy az aktivitási adatok alapján már lassulni látszik a globális kibocsátás értékének visszaesési üteme.

A JP Morgan londoni befektetési részlegének nemrégiben kiadott új világgazdasági prognózisában az állt, hogy a cég az idei első negyedévre, éves összehasonlításban 15 százalékos, 2009 egészére 7,7 százalékos visszaesést vár a japán hazai össztermék-értékben.

A Fitch Ratings hitelminősítő Londonban kiadott féléves globális előrejelzése 6,7 százalékos japán GDP-zuhanást jósolt 2009 egészére. Citybeli elemzők szerint Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - sincs sokkal jobb állapotban.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű londoni gazdasági előrejelző cég új prognózisa szerint a brit hazai össztermék-érték 2009-ben, reálértéken 4,5 százalékkal zuhan. A CEBR azt írta: a brit gazdaságra általa jósolt idei egész éves visszaesés 1931 - a nagy depresszió mélypontja - óta a legmeredekebb lesz. Abban az évben 5,1 százalékkal csökkent a brit GDP-érték. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.