Sróf a láncokon: 15 napos fizetési határidő és plafon a polcpénznek

Odacsap a kormánypárt a nagy kereskedelmi láncoknak. A beszállítók védelme érdekében maximalizálnák a polcpénzt, romlandó árunál 15 napos lenne a fizetési határidő és az el nem adott árut nem lehetne visszavetetni a gyártóval.

A Napi Gazdaság információi szerint a kormánypárti oldal máris módosítaná az idén január elsején életbe lépett, tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló, 2009 októberében komoly vita után elfogadott jogszabályt.

A napilap pénteki számában azt írta: az elkészült módosítóban több paragrafust is szigorítanának, például kikötnék az úgynevezett 3 százalékos plafont. A jogszabály azt szeretné elérni, hogy a kereskedő semmilyen jogcímen ne kérjen a beszállított áru beszerzési árának 3 százalékánál nagyobb összegű visszatérítést, ahogy a lap fogalmaz: pestiesen szólva polcpénzt.

A Napi ennél súlyosabbnak tűnőnek nevezte, hogy a jogszabály-módosítóban az eddigi 30 napos fizetési határidőt a zöldség-gyümölcs, illetve a romlandó áru esetében 15 napra csökkentenék.

Megtiltanák a kereskedő által a vásárlónak nyújtott árengedmény sajtótermék útján történő reklámozását és megszűnne a visszáruzás lehetősége, vagyis az el nem adott termék gyártói visszavásárlása.

Az üzletszabályzatok közzétételét az ötmilliárdos vállalkozásoknak is kötelezővé tennék, eddig 20 milliárd volt a küszöb. A büntetési tételeket a kereskedő forgalmának 5-15 százalékában állapítanák meg, de legalább 100 ezer, legfeljebb 2 milliárd forintban. Eddig 500 millió volt a plafon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.