A sportolni segítő magyar tamagocsi díjat és húszezer eurót ért

Virtuális kisállattal, vagyis okostelefonos tamagocsival ösztönözné sportolásra az embereket egy szegedi fejlesztői csapat. Ötletükkel különdíjat, s húszezer eurót nyertek a Microsoft nemzetközi technológiai versenyén, innováció kategóriában pedig másodikak lettek. 

Hatalmas elismerést zsebeltek be szegedi fiatalok egy nemzetközi technológiai versenyen. A Seattle-ben megrendezett Microsoft Imagine Cup-on elvitték az AppCampus különdíjat, amely húszezer eurót és egy, a Microsoft szakemberei által biztosított, komoly szakmai programot biztosít ahhoz, hogy a már kész fejlesztésüket továbbfejlesszék, s a világpiacra vigyék. Ráadásul, további tízezer dollárt nyertek az Imagine Cup innováció kategóriájának második helyezésével.

 A nemzetközi zsűri 171 projektből válogatta ki azt a 34, fiatal fejlesztőkből álló csapatot, köztük a magyarokat, akik meghívást kaptak a nemzetközi döntőbe a Washington Egyetemre. A Tep fejlesztői csapat innovatív alkalmazást fejlesztett, s ezzel került a nemzetközi döntőbe, ahol a fiatalok bemutathatták, hogyan ösztönöznék az embereket valódi sportteljesítményre virtuális kisállatok segítségével. Az egykor óriási népszerűségnek örvendő tamagocsik reinkarnációi most okostelefonos alkalmazások. A Tep lényege, hogy az embereket virtuális kisállatokkal ösztönöznék valódi, olykor küzdelmes sportteljesítményre, annak érdekében, hogy minél fittebbek legyenek és megőrizzék egészségüket.

Az ötlet lényege azonban az, hogy a játék legyen motiváció valódi teljesítményre is. A Microsoft által éltre hívott, fiatal fejlesztőknek szóló technológiai versenynek a döntőjében a Tep az innováció kategória második legjobbja lett, az új-zélandi Estimeet csapat előtt. A kategóriák nyertesei személyesen Satya Nadella elnök-vezérigazgatónak prezentálják, hogy miért jó a fejlesztésük,s az hogyan válhat nemcsak jó termékké, hanem jó ötletté is.Az Estimeetről egyébként még fogunk hallani, mert ők egy olyan közösségi alkalmazást fejlesztettek, amelyik a barátaink késése okozta stresszhelyzeteket próbálja kiküszöbölni azzal, hogy megmutatja, hol jár az a madár, aki késik a randiról, cserébe nem válaszol az üzenetekre. 

A Washington Egyetemen megrendezett Imagine Cup-on azonban számos különdíj is van, s a verseny honlapja szerint a magyar fiatalok elvitték a Microsoft és a finn Aalto Egyetem appfejlesztő kezdeményezésének, az AppCampusnak az egyik fődíját. A díjjal húszezer eurót kapnak ahhoz, hogy fejlesztésüket a piacra vigyék, s ebben a finn egyetem és a redmondi szoftvercég szakemberei nyújtanak szakmai támogatást.

A csapatoknak idén a Játék, az Innováció vagy a Segít a technológia kategóriában kellett alkalmazásokat készíteniük Windows, Windows Phone vagy Windows Azure platformra. A Tep-et az innováció kategóriában válogatták be a legjobbak közé. Hogy a különdíj mellett ebben a kategóriában hányadikak lesznek, az csak holnap derül ki.

A csapat a versenyre a hazánkban idén először megrendezett Imagine Cup Academy program során készült fel, amely a Microsoft Magyarország és partnerei – a Demola Budapest és a European Entrepreneurship Fundation – közös, innovációt ösztönző programja. Célja, hogy tehetséges diákokat segítsen abban, hogy ötletükből sikeres technológiai startupot céget építsenek. A nemzetközi döntőre a fiatalokat Kádas Péter orvos-közgazdász kísérte el, aki a hazai startup élet meghatározó alakja, s az amerikai kockázati tőkebefektetési technikák szakértője.

A fiatal fejlesztőknek óriási szerepük van abban, hogy új technológiákat hozzanak a „mobile-first, cloud-first" világba, amiben élünk - mondta Satya Nadella, a Microsoft vezérigzagatója. 

A zsűri tagjai komoly nevek: Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója mellett a grémium tagja a neves tech-riporter, Mary Jo Foley, Larry Hryb az Xbox LIVE programból, Adam Sessler, a világszerte elismert újságíró és tanácsadó, valamint Bill Buxton, számítógép-tervező. A zsűriben dolgozott Alexey Pajitnov, a Tetris megálmodója is.

A Tep tagjai közül Boros Ákos gazdasági végzettségű, nem mellesleg egy szegedi startup cég alapítója. Szabó Gábor specialitása a grafikus tervezés, míg Babarczi Katica tanár, de otthonosan mozog a webdesignban és a tartalomszerkesztésben. Budincsevity Norbert szakterülete elsősorban a szoftverfejlesztés, akárcsak Jandzsó Zsolté, mindketten fejlesztettek már a Windows8 operációs rendszerre.

- Az Imagine Cupon elért eredményünk komoly lehetőség, nemcsak a pénzdíj miatt, hanem mert rengeteg értékes nemzetközi kapcsolatot tudtunk építeni. A visszajelzések inspiráltak bennünket, és azok alapján újabb finomításokat tervezünk az appon – mondta Boros Ákos, a Tep operatív koordinátora.

A Tep az év végére Windows Phone és Android operációs rendszereken már elérhető lesz, jövőre jelenik meg iOS-en. Addigra a fiatalok kialakítják a fejlesztésre alapuló üzleti modellt is, melynek keretében többféle virtuális kedvenc is elkészül az app alá, melyeket a felhasználók letölthetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.