Sportfogadás állami bukmékernél

Elindult az állami Szerencsejáték Zrt. új sportfogadási oldala, a Tippmixpro. Az illegális külföldi konkurenseket törvénymódosítással blokkolnák.

Kedden elindult az állami Szerencsejáték Zrt. új internetes sportfogadási oldala, a Tippmixpro. Jelenleg tíz sportág (labdarúgás, tenisz, jégkorong, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, baseball, amerikai futball, Forma-1 és kerékpár) több eseményére lehet fogadni. A legnagyobb merítést természetesen a labdarúgás kínálja: a klubcsapatok négy nagy nemzetközi tornája mellett tizenegy ország bajnoki és kupameccseire is lehet fogadni.

Tippelni sem csak a nyertesre lehet: a Forma-1-ben például fogadhatunk arra is, két pilóta közül ki végez előrébb a következő, monacói futamon. Fernando Alonso és Felipe Massa párosából például a spanyol pilóta jobb teljesítményét 1,24-es, míg a brazilét 3,35-ös oddsszal adja az oldal.

Ahhoz, hogy valaki játszani tudjon a Tippmixprón, három feltételt kell teljesítenie: rendelkeznie kell magyarországi lakhellyel vagy tartózkodási hellyel, magyarországi bankszámlával, valamint legalább 18 évesnek kell lennie. Aki a Tippmixen korábban már regisztrált, annak a Tippmixprón ezt nem kell újra megtennie. Az új játékosoknak a regisztráció során lakcímük mellett bankszámlaszámot és e-mail elérhetőséget kell megadniuk.

Fogadni minimum száz forinttal lehet, e fölött egy forintonként lehet emelni a tétet. A nyeremények után már nem kell személyi jövedelemadót fizetni, és sem a be-, sem a kifizetések után nem vonnak le banki jutalékot, ezeket a költségeket átvállalja a Szerencsejáték Zrt.

A Tippmixpro oldalt eredetileg egy évvel ezelőtt, a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra szerette volna elindítani a Szerencsejáték Zrt., ám a fejlesztők alaposan megcsúsztak a projekttel. Az új sportfogadási oldalt az olasz Lottomatica-csoporthoz tartozó GTech alakította ki és üzemelteti. A fejlesztés teljes költsége 528 millió forint volt, ám mivel a GTech a vállalt határidőig nem tudta szállítani a rendszert, 105 millió forintot kötbérként visszafizetett.

Az állami szerencsejáték-szervező egyéb sportfogadási játékaiból az internetes Tippmaxot már másfél hete leállította, míg a Tippmix online változata egy ideig marad, a két portál párhuzamosan fut majd, hogy meddig, az a visszajelzésektől függ. A Tippmix hagyományos, lottózókban elérhető változata viszont nem szűnik meg, azt továbbra is a hagyományos módon elérhetik a játékosok. A Szerencsejáték Zrt. tervei szerint az év végére már 50 ezer aktív fogadó használja a Tippmixpro oldalt. Az utóbbi alatt azokat a játékosokat értik, akik havonta legalább egyszer fogadnak valamilyen eseményre.

A Tippmixpro indulásával párhuzamosan az állam is igyekszik mindent megtenni azért, hogy helyzetbe hozza a Szerencsejáték Zrt.-t. Kedden a parlament alkotmányügyi bizottsága, az Országos Bírósági Hivatal és a Nemzeti Adatvédelmi és a Információszabadság Hatóság kezdeményezésére az internetes tartalmak blokkolásával kapcsolatos módosító javaslatot nyújtott be.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a büntető tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági javaslatról azt mondta: az féléves türelmi időt enged arra az esetre, amikor nem a tárhelyszolgáltatónak kell eltávolítani a bűncselekményt megvalósító tartalmat, hanem az internetszolgáltatónak kell blokkolni azt – számolt be az MTI. Ez a türelmi idő alatt önkéntes, 2014. január 1-je után viszont bírsággal is rákényszeríthető lesz az internetszolgáltató a blokkolásra. Az államtitkár azzal érvelt: ha külföldi a szerver és a tárhelyszolgáltató nem a magyar jog hatálya alá tartozik, akkor csak a belföldi internetes szolgáltató blokkolásos megoldása vezethet eredményre.

Amennyiben a parlament a jelenlegi formájában elfogadja a javaslatot, akkor jövő januártól blokkolni lehet az olyan külföldi sport- és szerencsejáték-oldalak elérhetőségét, melyek jelenleg illegálisan működnek Magyarországon. A szerencsejáték ugyanis itthon állami monopólium, ilyen tevékenységet csak engedéllyel lehetne végezni, a nagy szolgáltatók azonban kihasználják az internet adta lehetőséget: bár nem ritkán magyar nyelvű oldalakon is biztosítják a fogadást, online szerencsejátékot, például pókert az itteni játékosok számára, engedélyük nincs a magyarországi működésre, ám mivel maga a cég, illetve a szerver, amelyen működik, külföldön van, így a magyar hatóságok nem tudnak fellépni vele szemben.

A külföldi szolgáltatók eddig nem törték magukat azért, hogy legalizálják magyarországi működésüket, és a készülő új szabályozás alapján valószínűleg nem sokan tesznek így akkor sem, ha ezzel oldalaik elérhetőségét kockáztatják. Mint arról korábban beszámoltunk, egy hónapja a parlament előtt van a terület szabályozását hivatott törvénymódosítás. A javaslat szerint minden online játéktípusra évente 100-100 millió forintos koncessziós díjat kell fizetni, s ez minden 12 hónap elteltével az infláció mértékével növekedne. Ez annyit jelent, hogy annak a cégnek, amely például kaszinó- és sportfogadási oldalt is szeretne működtetni, induláskor 200 millió forintot kell befizetnie a magyar költségvetésbe.

Ezenfelül a hatóságokkal itthon együttműködő szolgáltatóknak a tervek szerint a játékadót is meg kellene fizetniük, ami a tiszta játékbevételük húsz százaléka. Ezenkívül negyedévente a húsz százalék feletti rész 2,5 százalékát, – maximum ötvenmillió forintot –is át kellene utalniuk az államnak felügyeleti díjként. Ám ha a képviselők elfogadják a tervet, akkor elvárás lesz, hogy a hazai piacon működő vállalkozásnak minimum 200 millió forintos jegyzett tőkével kell rendelkeznie.

Lapunknak korábban nyilatkozó nemzetközi cégek képviselői megjegyezték: az adófizetés és a felügyeleti díj teljesíthető követelményeket állítana eléjük. A koncessziós díj viszont szerintük irreálisan magas a magyar piac méretéhez képest. Éppen ezért vélekedtek úgy, hogy egy-két cégen kívül nem lesz olyan, aki ezt a fizetési kötelezettséget hajlandó lesz bevállalni. Név nélkül nyilatkozó forrásaink úgy vélték, a sok társaság közül a Bwin lehet az, amely ráállhat a megegyezésre és a fizetésre, a cég viszont áprilisban bejelentette, hogy 17 másik országgal együtt Magyarországtól is elfordul, vagyis nem „vesz fel” új magyar játékosokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.