Spórolósabbak lettek a magyar turisták

Tíz százalékkal többet költöttek tavaly Magyarországon az ide utazó és átutazó külföldiek, mint egy évvel korábban. A külföldre látogató magyar turisták költése viszont 6 százalékkal csökkent, a munkavégzésre kiutazóké viszont 44 százalékkal nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal mai gyorsjelentése szerint 2008-hoz képest tavaly 18 százalékkal nőtt, összesen 429 milliárd forintot tett ki az utasforgalmi egyenleg. A nemzetközi közelekdési költségek nélkül számított összeg minden negyedévben az előző évi bázisidőszakhoz képest többletet tartalmaz.

A Magyarországra látogatók éves fogyasztása 1201 milliárd forint volt 2009-ben, ami 10 százalékkal haladja meg a 2008-ban mértet. Az utasforgalmi export 68 százaléka, összesen 820 milliárd forint a turisztikai céllal érkező 12,7 millió külföldihez kötődött.

Ugrásszerűen nőtt tavaly a bevásárlóturisták száma és aránya, utóbbi a korábbi 26 százalékról 33 százalékra ugrott az egy napot Magyarországon töltők körében. A szomszédok vásárlási kedvét az olcsó magyar forint élénkítette meg, nem véletlenül: míg 2008-ban éves átlagban 251 forintot, 2009-ben már 281 forintot adtak egy euróért.

Az egynapos látogatások már a külföldiek költésének immár a 29 százalékát teszik ki, és 70 százalékban élelmiszerre és egyéb árucikkekre vonatkoznak. Ezzel szemben a klasszikus turisták, akik egy napnál tovább maradtak, kiadásaik 45 százalékban szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra mentek el, élelmiszerre mindössze 8 százaléknyit költöttek.

A külföldi vendégek 42 százaléka Budapestre látogat, a város 1 százalékos növekedést könyvelhet el egy év alatt. A második legnépszerűbb úticél a Nyugat-Dunántúl a maga 26 százalékos részesedésével, ami viszont 1 százalékos csökkenést jelez. A több napra érkező külöldiek között továbbra is a németek vannak a legnagyobb számban, és a rendszerváltás óta nem tapasztalt mértékben, 4 százalékkal nőtt az osztrák turisták száma, akik 4,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint 2008-ban.

A magyar kiutazók céljai között növekvő arányt képvisel a munkavégzés. Az egynapos külföldi látogatások 16 százaléka, a többnaposoké körében a 16 százaléka volt munka miatt. Hatalmas mértékben, mintegy 44 százalékkal ugrott meg a külföldön dolgozó magyarok költése, miközben a külföldre turisztikai céllal utazóké 6 százalékkal csökkent.

A fizetési mérleg előzetes egyenlege a külföldiek 1201 milliárd forintos költésének és a magyarok külföldön mért, 772 milliárd forintos kiadásainak különbözete, vagyis tavaly 429 milliár forint lett. Ez összességében 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.