Spanyolországnak adott el szén-dioxid-kvótát Magyarország

Belgium után most Spanyolország is szén-dioxid-kibocsátási kvótát vásárolt Magyarországtól, ez az eddigi legnagyobb eladott mennyiség - olvasható a karbonpiacon a legfőbb információs forrásként szolgáló Point Carbon internetes oldalán.

Az üzletről Szabó Imre környezetvédelmi miniszter nyilatkozott a Point Carbonnak. A weboldalon az olvasható, hogy ez az eddigi legnagyobb kvótaértékesítési üzlet. Korábban, még szeptemberben, Belgium 2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátási egységet vásárolt Magyarországtól, akkor az volt az első kibocsátási kvótaértékesítés a világon.

Magyarország korábban, a Kiotói Jegyzőkönyvben vállaltaknak megfelelően, visszafogta az üvegházhatású gázok kibocsátását, mivel azonban a csökkenés, a vállalt 6 százalékon túl, további mintegy 26 százalékos volt, az országnak lehetősége van arra, hogy a megtakarított kibocsátási kvóta értékesítésével magyar klímavédelmi beruházásokhoz teremtsen forrásokat.

A klímabevételekből - a Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia prioritásaival összhangban - a zöldtárca egy olyan támogatási rendszert működtet majd, amely többek között a lakossági és közszféra kibocsátás-csökkentését segíti elő. Az MTI-nek szerda este nem sikerült a környezetvédelmi tárcát elérnie az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.