Spanyol felszólítás az EKB-nak: hitelt a kisvállalkozásoknak!

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerint az Európai Központi Banknak - több euróövezeten kívüli államhoz hasonlóan - a kis- és középvállalatok hitelezését ösztönző programot kellene kialakítania.

"Azt szeretném, ha az EKB más központi bankokhoz hasonlóan cselekedne", és a Bank of England módjára olcsó hitelt adna a pénzintézeteknek, hogy azok alacsonyabb kamatszint mellett hitelezhessenek kis- és közepes vállalatoknak - fogalmazott.

Az államháztartási nehézségekből fakadó magasabb országkockázatok és a bankszektor markáns eszközleépítése miatt a spanyol kkv-k lényegesen drágábban jutnak hitelhez mint az észak-európai társaságok. Ennek következményeként 2013 első negyedévében rekordszámú spanyol vállalat ment csődbe - írta a hirado.hu.

Az EKB májusi, pozsonyi kihelyezett kamatdöntő ülésén határozott arról, hogy az Európai Beruházási Bankkal együttműködésben vizsgálja azt, miként tudna kkv-hitelekkel fedezett, úgynevezett eszközfedezetű értékpapírokat vásárolni. Mario Draghi EKB-elnök azóta többször jelezte: egy ilyen program esetében nehézséget jelent, hogy Európában kevésbé meghatározó a tőkepiac a vállalati finanszírozásban, mint az Egyesült Államokban, így a kkv-hitelekből "összerakott" értékpapírokat nehezen lehetne beárazni.

A brit jegybank 2012 augusztusában indította el hitelezési programját, amelynek során eddig 16,5 milliárd font (5643 milliárd forint) olcsó forrást helyezett ki. A programot azonban bírálatok is érték, hiszen ugyanezen időtávon a nettó hitelezés 1,8 milliárd fonttal csökkent.

A Magyar Nemzeti Bank áprilisban jelentette be hasonló programját, amelynek során június és augusztus között összesen 750 milliárd forintnyi olcsó forrást juttat a kereskedelmi bankokon keresztül a kkv-khoz meglévő hitelek kiváltására, EU-pályázatok önrészének előteremtéséhez, továbbá forgó-, illetve állóeszközhitelek folyósításához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.