Spanyol búcsú a cseh mobilpiactól

A Telefónica spanyol távközlési csoport, amely Európa legnagyobb távközlési cége, kedden megerősítette, hogy mérlegeli a Telefónica Czech Republic társaságban lévő 69,4 százalékos részvénycsomagjának eladását.

A cseh Telefónica eladását hétfőn jelentették a hírügynökségek. A hír következtében hétfőn a cseh Telefónica részvénye a prágai tőzsdén több mint hat százalékot erősödött. Kedd délelőtt további több mint kétszázalékos erősödés volt, amivel a részvények elérték kilenc hónapja legmagasabb árukat.

"A Telefónica különböző stratégiai lehetőségeket fontolgat a Telefónica Czech Republicban lévő részvénycsomagjának eladására. Ebben a PPF-fel folyó tárgyalások is benne vannak" - olvasható a spanyol cég közleményében.

"A PPF-fel folytatott tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, de döntés még nem történt" - erősítette meg a Telefónica nyilatkozatát egy PPF-hez közelálló személy. Radek Stavel, a PPF szóvivője nem kívánta kommentálni a híreket. A PPF 98,94 százalékának tulajdonosa Petr Keller, a leggazdagabb cseh.

A részvénycsomag piaci értéke jelenleg mintegy 67,7 milliárd korona (780 milliárd forint). Az összeget az anyacég állítólag saját helyzetének megszilárdítására kívánja felhasználni. A Telefónica ugyanis széles körű tevékenysége következtében eladósodott.

A cseh Telefónica számára a megfelelő vevők megtalálásában a Goldman Sachs Group és a Société Générale bank is részt vesz.

A PPF a kilencvenes évek közepén a kuponos privatizáció során alakult meg. Kezdeti szakaszban a legfontosabb lépése az volt, hogy 1996-ban megszerezte a Ceská Pojistovna, az akkori legnagyobb cseh biztosító részvényeinek 20 százalékát. A PPF jelenleg Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb befektetési és pénzügyi csoportja. A PPF Group tavalyi adózott nyeresége 809 millió eurót tett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.